Het Rijksmuseum lonkt naar meer Chinezen

36 nieuwe foto's zijn vanaf morgen in het Rijksmuseum te bewonderen in de expositie Vroege fotografie uit keizerlijk China. Het Rijksmuseum krijgt de komende jaren meer en meer een Chinees tintje. Het is actief de Chinese markt aan het bewerken om nog meer Chinese bezoekers te trekken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit een interview dat het staatspersbureau Xinhua heeft gehad met directeur Wim Pijbes. Daarin wordt opgesomd op wat het Rijksmuseum inmiddels is gaan aanbieden: Chineestalige gidsen, Chineestalige boeken over de meesters, Chineestalige audiotours en de Rijksmuseumapp in het Chinees. Ook wordt de Chinese bankkaart Unionpay bij het Rijksmuseum geaccepteerd.

In 2014 bezochten 15.305 Chinezen het Rijksmuseum. Dit is weinig in vergelijking tot de half miljoen bezoekers aan Late Rembrandt, maar het aantal Chinese toeristen groeit sterk. In 2014 bezochten volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ruim 250.000 Chinezen Nederland. Dat is achttien procent meer dan in 2013. Dit jaar wordt een vergelijkbare stijging verwacht, naar tegen de 300.000.

De expositie is tot 23 augustus te zien. Er hangen foto's van Chinakenner Ferry Bertholet en Chinafotograaf John Thompsom. Ook is er nog nooit in Nederland vertoond werk te zien van Chinese fotografen Afong, Lan Wah en Sze Yuen Ming. De expositie moet de Rijksmuseumbezoeker bekend maken met de havens, kades, riksja's en theehuizen uit het negentiende-eeuwse China, de periode van de laatste keizers.

Meer exposities
Het Rijksmuseum pakt na deze expositie snel door met Azië in Amsterdam - Exotische luxe in de Gouden Eeuw, vanaf oktober. Onderwerp zijn de schatten die in de Gouden Eeuw naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden stroomden: lakwerk, ivoor, zilver en heel veel porselein. 'Deze expositie zal belangrijke onderdelen van de ruilhandel tussen Aziatische landen en Europa aan het begin van de Gouden Eeuw belichten,' zegt Pijbes wervend tegen Xinhua. Volgens hem onderhandelt het museum met musea in China om in de toekomst meer exposities te organiseren.

Niet alleen het Rijksmuseum richt zijn pijlen op China. Het ­Stedelijk Museum heeft onlangs 25 Chinese touroperators en reis­bureaus uitgenodigd voor een ­bezoek aan Amsterdam.

Portret van monniken, Baron von Stillfried, ca. 1875, uit Vroege fotografie uit Keizerlijk China Beeld Rijksmuseum
Portret van monniken, Baron von Stillfried, ca. 1875, uit Vroege fotografie uit Keizerlijk ChinaBeeld Rijksmuseum
Groepsportret met courtisanes, Shanghai, ca. 1885, foto uit Vroege fotografie uit Keizerlijk China Beeld Rijksmuseum
Groepsportret met courtisanes, Shanghai, ca. 1885, foto uit Vroege fotografie uit Keizerlijk ChinaBeeld Rijksmuseum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden