Plus

Het recalcitrante is eraf, nu is Lowlands 'ons feestje'

Recalcitrant zijn de bezoekers van Lowlands, dat dit weekend haar 25ste editie beleeft, al lang niet meer. Vroeger was dat heel anders. "Alles moest gewoon in de fik."

Rajko Disseldorp
null Beeld anp
Beeld anp

Eric van Eerdenburg (56), sinds 2000 directeur van Lowlands, was bij de allereerste editie van Lowlands in 1993. Toen gewoon als bezoeker. "Ik vond het eigenlijk meteen fantastisch. Het was zo anders dan Pinkpop, Parkpop en al die lokale festivalletjes die ik kende uit mijn jeugd op het platteland."

Lowlands bloeide op in de late nadagen van de punk. Van Eerdenburg, lachend: "Het debuutalbum van Rage Against the Machine was net uit. Mensen hielden van boze muziek. Iedereen had een antiautoritaire houding, eigenlijk gewoon volledige aversie tegen autoriteit."

Tijdens de eerste edities protesteerden de mensen als het festival ten einde liep. Tafels werden in de lucht gegooid en dixi's gingen in de fik. "Eigenlijk moest alles gewoon in de fik," zegt Van Eerdenburg.

"De beveiligers werden uitgedaagd. Nu denken mensen: het is ons feestje, waarom zouden we de boel nog in de fik steken en slopen? Maar vroeger was dat écht niet zo, hoor."

Per ongeluk directeur
Van Eerdenburg kan zich nog goed herinneren welke maatregelen ze troffen tegen dat soort bezoekers. "We plaatsten bij onze rode poort beveiligingscamera's. Dan konden we van ver al zien wie de raddraaiers waren. De grootste herrieschoppers haalden we bij het begin eruit. Eén persoon per groep en die stuurden we dan in een busje terug naar het station. Die kon maandag dan weer zijn spullen ophalen."

Lachend: "Zijn treinkaartje werd wel betaald, hoor. Maar die groep dacht: huh, waar is Johannes?"

Van Eerdenburg is naar eigen zeggen per ongeluk directeur van Lowlands geworden. Hij was boos weggelopen bij zijn vorige baan en zocht nieuw werk. Hij belde John Mulder, destijds de directeur. "Ik zoek werk," zei hij. "Dat komt goed uit," zei Mulder. "Ik ga stoppen. Jij kunt het overnemen."

Eerdenburg is inmiddels zestien jaar directeur, maar hij heeft nooit echt een duidelijke ambitie of visie gehad. Hij weet nog dat hij over het terrein liep en keek naar wat er anders moest. Huisregels moesten niet bij het kaartje worden gevoegd - 'te opdringerig' - maar gewoon online te lezen zijn, de horeca moest beter en hij wilde meer zitplaatsen.

Jubileum met verandering
Zoals Van Eerdenburg die eerste jaren over het terrein liep, zo banjerde hij afgelopen jaar nog steeds rond. Op zoek naar wat er moest veranderen. Dit jaar viert het festival zijn 25-jarig jubileum. Volgens Van Eerdenburg past het in de stijl van Lowlands om niet de veranderingen na het jubileum door te voeren maar tijdens. "Waarom? Omdat het een keer moet veranderen."

En dus ging het volledige artwork begin dit jaar op de schop. Ook werd het festivalterrein aangepast. En Lowlands is voor de eerste keer officieel donderdagochtend om negen uur al geopend, zodat de échte liefhebbers al een plekje voor hun tent kunnen bemachtigen.

Daarnaast zijn er twee ingangen in plaats van één. En de belangrijkste podia - Alpha en Bravo - zijn dit jaar in een gloednieuw jasje gestoken. Van Eerdenburg: "Ik ben wel blij dat het recalcitrante eraf is. Het is goed dat ons publiek nu denkt: het is ons feestje, want dat is ook zo."

Lees ook: Dit is Lowlands 2017

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden