Het Parool biedt creatief talent een podium: dit zijn de winnaars van De Beeldmakers 2022

Jillis Stada, Judith Montens en Michèle Bergsma zijn de winnaars van De Beeldmakers 2022. De speurtocht naar creatief talent op het gebied van fotografie en illustratie van Het Parool en communicatiebureau Vandejong biedt de kunstenaars vanaf dinsdag 19 juli ieder twee keer twee pagina’s in Het Parool om hun werk te laten zien.

Jan Pieter Ekker
Jillis Stada maakt collages van nieuwsberichten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Beeld Jillis Stada
Jillis Stada maakt collages van nieuwsberichten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben.Beeld Jillis Stada

De jury koos voor nieuwsgierigheid en fantasie, vertelde fotograaf Henk Wildschut, in een vol Badhuis Oedipus op het Javaplein, voordat hij de twee winnaars bekendmaakte: illustrator Jillis Stada en fotograaf Michèle Bergsma. Stada (1953) maakt collages van nieuwsberichten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben – inhoudelijk noch visueel. Bergsma (1997) focust met haar fotografie op de rafelrandjes van het dagelijks leven en belicht zaken die normaal gesproken geen hoofdrol spelen.

Met een neuslengte voorsprong ging de publieksprijs naar Judith Montens (1981), die illustraties maakt over thema’s waarin ze zich kan verliezen – van apathie en vermoeidheid tot eenzaamheid en de gekheid van de wereld.

Meer dan 120 inzendingen

De drie winnaars krijgen vanaf dinsdag 19 juli ieder twee keer twee pagina’s in Het Parool om hun werk te laten zien. Het werk zal tevens worden tentoongesteld bij Vandejong op de Ms. van Riemsdijkweg en op drie billboards op de NDSM-werf. Alle finalisten krijgen een bierpakket van Oedipus Brewing, de sponsor van de competitie.

Met De Beeldmakers – speurtocht naar creatief talent, biedt Het Parool een podium aan aanstormende fotografen en illustratoren met durf. De finalisten, die werden gekozen uit meer dan 120 inzendingen, presenteerden zich met een korte pitch aan een vakjury, die naast Wildschut bestond uit beeldend kunstenaar Jitske Schols, illustrator Hedy Tjin, Megan Bos (vormgever PS van de Week) en Floris van Driel.

Illustraties van publieksprijswinnaar Judith Montens.
 Beeld Judith Montens
Illustraties van publieksprijswinnaar Judith Montens.Beeld Judith Montens
Fotografe Michèle Bergsma focust op de rafelrandjes van het dagelijks leven. Beeld Michèle Bergsma
Fotografe Michèle Bergsma focust op de rafelrandjes van het dagelijks leven.Beeld Michèle Bergsma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden