Straatbeeld

Het Oosterpark heeft na de renovatie in één klap iets statigs (****)

Voor bezoekers is het eerst even slikken: waar zijn alle bomen in het Oosterpark gebleven? Maar wie de renovatie even laat bezinken, ziet wat al die licht en ruimte voor een park kan doen. Het Oosterpark is fris en statig, zonder zijn donkere hoekjes te verliezen. We kunnen niet wachten tot het zomer is.

Hans van Lissum
Wie nu het Oosterpark betreedt, kan van zich afkijken en dan blijkt ook pas hoe donker een groot deel van het park al die tijd was. Beeld Catharina Glogowski
Wie nu het Oosterpark betreedt, kan van zich afkijken en dan blijkt ook pas hoe donker een groot deel van het park al die tijd was.Beeld Catharina Glogowski

Eindelijk. Hardlopers, hondenuitlaters, wandelaars en andere groenliefhebbers in Oost hoeven niet meer weemoedig op zoek naar een ander heenkomen, want het Oosterpark is na een jaar renoveren grotendeels klaar. Zaterdag werd het officieel heropend, al kon het publiek er al veel eerder terecht voor de nijpendste parkbehoeften.

Dat was wel even slikken, want de renovatie is bepaald niet halfzacht uitgevoerd. De bezoeker kwam terecht in een pandemonium van graafmachines, werklui, hekken, plakkaten modderig zand en kettingzagen die het loof onverbiddelijk neermaaiden. Vooral rond dat laatste ontstond veel discussie, en terecht, want als iets voor een ingrijpende karakterverandering zorgt, is het wel het kappen van meer dan driehonderd bomen.

Toch blijkt die fikse bomenkap een verstandige keus geweest. Wie nu het Oosterpark betreedt, kan van zich afkijken en dan blijkt ook pas hoe donker een groot deel van het park al die tijd was. Alleen aan de trambaankant herinnert het nog aan de voormalige dichte begroeiing, en gelukkig maar, want een park in een stad heeft nu eenmaal duistere bosjes nodig waar naar hartelust in gewildplast, gedeald of gecruised kan worden.

Verder is het één en al licht en lucht wat de klok slaat. De omliggende gebouwen aan de Mauritskade zijn bij het park getrokken, waardoor het niet alleen groter wordt, maar je ook ineens ziet hoe mooi gebouwen als het voormalige Laboratorium voor Gezondheidsleer eigenlijk zijn. Dat viel eerder niet zo op. Ook op het Tropenmuseum en het KIT is er plotseling vol zicht. Het geeft het Oosterpark in één klap iets statigs. Je kon veel zeggen van het oude Oosterpark, maar dat het statig aandeed: nee.

Overal ligt nieuw gras; zo kermitgroen en fris dat het pijn doet aan je ogen. De velden zijn opgehoogd zodat regenwater wegloopt richting vijver. Het maakt de kans een stuk kleiner dat je op een vochtige lentemiddag op een natte kont in je meegebrachte bagel zit te bijten.

Miezerig herfstweer
Het is wat dat betreft qua planning jammer dat het niet zo is uitgekiend dat de officiële opening midden in de zomer is gevallen: miezerig herfstweer nodigt in de regel niet bepaald uit tot plaatsnemen op het gras. Al is dat nou juist misschien wel weer precies de bedoeling geweest: op veel plekken is het gras nog te kwetsbaar, inclusief gelieve-niet-te-betredenbordjes en overbodig aandoende hekjes. Dat heeft dus nog zeker tot zomer 2016 nodig om barbecuegeweld en gravende golden retrievers aan te kunnen.

Eigenlijk is het sowieso nog wel even wachten voor het volle effect van de renovatie voelbaar wordt, want veel is nog niet af. Aan het pierenbad wordt nog volop geklust en op het terrein bij de voormalig Openluchtschool moet een soort speelparadijs verrijzen waar kinderen alleen van konden dromen. De vijver bij Hotel Arena moet nog worden voorzien van waterspuiters, maar doet evengoed nu al prettig pastoraal aan.

Het is hier en daar dus nog even fantaseren, maar de kern van het park is klaar, opgefrist en geslaagd. De gekapte bomen worden geen moment gemist. En gelukkig zit er nog dagelijks een groepje luidruchtige daklozen met de obligate halve liter binnen handbereik: het moet natuurlijk ook allemaal weer niet té aangeharkt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden