PlusFilmrecensie

Het onnauwkeurige Burden is een last om naar te kijken

Burden van regisseur Andrew Heckler blijkt, in zowel de uitwerking van de actuele thematiek als de technische vaardigheden, vooral zelf een last om naar te kijken.

Roosje van der Kamp
Burden Beeld Mark Hill
BurdenBeeld Mark Hill

Het beeld dat debuterend regisseur Andrew Heckler geeft van racisme komt neer op witte mensen die aan een stuk door racistische opmerkingen maken, terwijl zwarte mensen over de helende werking van liefde praten. De enige nuancering gunt Burden alleenstaande moeder Judy (Andrea Riseborough), die, hoewel ze niets met de Ku Klux Klan te maken wil hebben, haar nieuwe vriend Mike Burden (een eentonige Garret Hedlund) ook niet meteen de deur wijst als ze hoort dat hij Klanlid is.

In de van alle subtiliteiten ontdane verbeelding van het waargebeurde verhaal over een KKK-lid dat de Klan achter zich laat wanneer hij verliefd wordt op een minder racistische vrouw, krijgt een complex issue een gemakkelijke oplossing. Daarbij loopt het drama in de bekende val van racismefilms: witte personages worden hun verlossingsverhaal gegund, maar zwarte personages krijgen niet dezelfde complexiteit.

Burden lijdt voornamelijk onder de onervaren regie van actor turned director Heckler, die het verhaal geen vorm weet te geven. Voor een narratief dat gaat over het tot inkeer komen van een KKK-lid wordt er verbazingwekkend genoeg vrijwel geen aandacht besteed aan de binnenwereld van Mike. Het is ongeloofwaardig dat hij, na jaren van racistische indoctrinatie, door één gesprek met een zwarte priester (Forest Whitaker) van gedachten verandert.

De grootste valkuil is de onnauwkeurigheid. Een ronddolende camera belemmert een duidelijk focuspunt in de scènes en het slordige montagewerk maakt de actie soms verwarrend. Daarnaast zijn er onvergeeflijke tegenstrijdigheden in het script: het ene moment vertelt Mike aan Jane dat hij Klanlid is, een aantal scènes later verkondigt hij dit ineens als een onthulling. Zo blijkt Burden, in zowel de uitwerking van de actuele thematiek als de technische vaardigheden, vooral zelf een last om naar te kijken.

Burden

Regie Andrew Heckler
Met Andrea Riseborough, Garrett Hedlund, Forest Whitaker, Usher Raymond
Te zien in Arena, City, Euroscoop, Filmhallen, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden