Plus

Het nieuwe Royal Dam Center is protserig als vanouds

Pas over enkele maanden is het inwendige van het Royal Dam Center gereed, om de meest vermogende kopers een plek op de eretribune te geven: de Dam. De gevel is al onthuld, om te pronken op 4 mei.

Jaap Huisman
De gevel is een stuk geler dan de zandkleurige natuursteen in de eerste versie Beeld Jesper Boot
De gevel is een stuk geler dan de zandkleurige natuursteen in de eerste versieBeeld Jesper Boot

Een misverstand is snel geboren. Laten we nu altijd geloofd hebben dat het te huur-bord voor kantoormeters in het Royal Dam Center voor het ganse volk te zien was tijdens de uitzending van Dodenherdenking.

Niets is minder waar. Bert Verwelius, directeur van de gelijknamige bouwonderneming, laat weten dat de reclame telkens werd afgedekt met blauw zeil op de dag van de kranslegging. Dat rode te huur-bord was jarenlang 364 dagen te zien, maar niet op 4 mei, dit op verzoek van het Nationaal Comité.

Wel altijd zichtbaar waren de gouden letters Verwelius op de gevel. Als je een prominente plek inneemt in Nederland, en de Dam is domweg top op the bill, dan wil je dat als onder­neming ook uitdragen. Je bent buurman van de koning of niet.

Goedkoper
Verwelius heeft het eigen hoofdkantoor weer verplaatst naar Huizen, volgens de directeur een veel betere plek en natuurlijk een stuk goedkoper. "Ik kan nu binnen vijf minuten op kantoor zijn. De Dam is per auto gewoon niet bereikbaar."

Gevolg is dat Cees Dam zijn schepping naast de Bijenkorf diende te verbouwen. Na 27 jaar maakten de kantoren plaats voor een dertigtal appartementen, op de begane grond zijn de twee grand cafés opgeknapt.

Het Royal Dam Center is gestript, opnieuw opgebouwd en uitgebreid met een penthouse.

Bieber of Elvis
Dat appartement is niet, nadrukkelijk niet, herhaalt Verwelius, verhuurd aan Justin Bieber. Geruchten daarover zijn op niets gebaseerd. "Tegenwoordig antwoord ik dat Elvis Presley er gaat wonen."

De bovenste etages zullen pas in de verkoop komen wanneer het Royal Dam Center in september is opgeleverd, zegt hij. Dan kan een vermogende koper besluiten een, twee of meer etages aan elkaar te koppelen. Ander gerucht was dat de Chinese selfmade horeca­magnaat Won Yip op de penthouses aasde, maar die veroverde al de top van Pontsteiger.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de onderste etages. Ook de kopers daarvan moeten met een gevulde portemonnee komen, want de prijs ligt tussen de 15.000 en 25.000 euro per vierkante meter. Verwelius, nuchter: "Er is nu eenmaal slechts één Dam in Nederland."

Op de eerste versie van het Royal Dam Center, geopend in 1991, kwam veel kritiek.

Protserig, ongepast op de Dam, vanwege de glazen lift in de schacht aan de voorzijde en de signatuur van Dam, het cd-venster. Ongenaakbaar door de granieten deuren die als een schutting de liftschacht verhulden.

Maar dat was in een tijd waarin nog scheef werd aangekeken tegen architectuur die niet vies was van goud en marmer. Inmiddels is de stad volgestroomd met luxe, en zou je het oude Royal Dam Center bijna vergane glorie kunnen noemen.

Luxe of niet, het Dam Center vulde weliswaar een gat in de Damwand naast de Bijenkorf, maar dat was de enige verdienste. Overigens was de vulling van dat gat op zich discutabel. Tot de bouw van de Bijenkorfgarage liep de Beursstraat door naar de Dam. Verstopte of afgesloten haarvaten in het centrum, Amsterdam zit er vol mee.

Prominent brutaal
En nu is er dan Royal Dam Center 2.0. De gevel is een stuk geler dan de zandkleurige natuursteen in de eerste versie, de liftschacht is verdwenen en de twee glazen etages ogen prominenter dan de vorige. Brutaler mag je ook zeggen. Eerst was er nog een dakrand die de onderste etage deels aan het zicht onttrok.

We zouden liegen als we het een verbetering vinden. De façade is opgetuigd met donkere erkers die in een Spaanse provinciestad niet zouden misstaan, en de glazen opbouw is ronduit fors. Het zijn twee domme dozen.

Het Royal Dam Center springt boven de Bijenkorf uit en wijkt door zijn onrustige opbouw en die opdringerige kleur geel af van zijn omgeving. Deze hoek van de Dam had beter verdiend.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden