Update

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij nationale fakkeltocht

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij het plan van de EO om direct na de nationale dodenherdenking een liveprogramma op televisie te brengen waarin acteurs al zingend het verhaal van Anne Frank uitbeelden. Het tv-spektakel zal worden gecombineerd met een fakkeltocht van De Hollandsche Schouwburg naar het Anne Frank Huis in Amsterdam.

De vlag van de EO voor het gebouw van de omroepBeeld ANP

'Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid', zegt een woordvoerder. Hij vervolgt: 'Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt. Het Nationaal Comité verzoekt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.'

Netmanager Marcel Peek van Nederland 1 laat weten dat het omroepen vrij staat om programma-ideeën aan te dragen. 'Wij hebben een goede relatie met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de EO weet dat wij nooit een liveherdenking zullen uitzenden waar het Nationaal Comité niet achterstaat.'

In het beoogde tv-spektakel spelen acteurs het verhaal van Anne Frank op verschillende locaties in de stad. Tijdens de uitzending op Nederland 1 wil de omroep schakelen tussen deze 'live speelfilm' en de tocht naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Iedereen mag meelopen om vervolgingsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De wandelaars zullen onder andere langs de Westerkerk en Hollandsche Schouwburg lopen. De EO noemt Jeroen Krabbé, Hadewych Minis en Carice van Houten als mogelijke acteurs.

Deelnemers aan de tocht worden uitgenodigd een 'verbintenis' uit te spreken, namelijk de zin: 'Ik kijk niet naar het verschil maar zoek de overeenkomst.' Kijkers kunnen dit virtueel doen via een app van de Herdenkingstocht en in de weken daarna 'bijzondere ervaringen delen die voortkomen uit deze elementaire (nieuwe) levenshouding'.

De tocht moet jaarlijks een podium vormen voor muzikale en filmische (her)vertellingen van een indringend verhaal van een vervolgingsslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog. De EO wil beginnen met het verhaal van Anne Frank in Amsterdam, en daarna steeds wisselen van stad.

In het uitgelekte conceptplan staat: De Nationale Herdenkingstocht wordt volledig ondersteund door het Nederlands Auschwitz Comité, het Centraal Joods Overleg en burgemeester en wethouders van de stad Amsterdam.

Het college van burgemeester en wethouders was echter nog niet van de plannen op de hoogte. Het Centraal Joods Overleg vindt het een voorbarige uitspraak. Voorzitter Jaap Fransman: Er is een paar jaar geleden over gesproken, en we hadden een nieuwe afspraak staan.' Ook de Anne Frank Stichting had over de plannen gesproken, maar wist verder van niets.

Op Twitter reageren veel mensen kritisch op de plannen van de EO.
NRC-eindredacteur Saskia van Loenen twittert over 'pretpark Amsterdam' tijdens 4 mei en columnist van BNR Kustaw Bessems zegt nog nooit veel lol te hebben gehad om de holocaust. De EO twittert zelf dat de plannen nog volop in ontwikkeling zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden