PlusSpecial PAN 2021

Het mooiste van PAN 2021: de favoriete werken van de redactie

Na twee jaar afwezigheid is kunstbeurs PAN terug en tonen ruim 110 deelnemende kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders in de RAI hun beste werken. Mooi, maar ook veel. De redactie van Het Parool helpt u op weg met een aantal topstukken.

Het Parool
3 buizen ‘Hartog’ hanglamp. Beeld PAN
3 buizen ‘Hartog’ hanglamp.Beeld PAN

Favoriete kunstwerk van Edo Dijksterhuis: 3 buizen ‘Hartog’ hanglamp (zie boven)

Dokter Hartog uit Maarssen had een vooruitstrevende smaak. In 1992 gaf hij Gerrit Rietveld opdracht deze lamp te ontwerpen, die ook bekend staat als Tecta, L40 of driebuizenlamp. Hij ademt een en al De Stijl: ruimtelijk, helder en ook na honderd jaar nog fris. Replica’s zijn tegenwoordig voor minder dan €1000 te koop, maar dit exemplaar is gemaakt in het atelier van Gerard van de Groenekan, Rietvelds vaste meubelmaker. Het brandmerk op de plafondplaat vormt het bewijs.
Stand 5: Galerie Van den Bruinhorst

In a Box. Beeld PAN
In a Box.Beeld PAN

Favoriete kunstwerk van Jan Pieter Ekker: In a Box

Bij haar 150-jarig bestaan heeft de Rijksakademie een prachtige kunstenaarseditie laten maken, met zéér diverse werken: In a Box – a Rijksakademie Exhibition Made by Artists for Artists. Er zitten printwerken, textiel, keramiek, schilderwerken, video’s en animaties in, van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Goedkoop is anders (€11.000), maar de opbrengst gaat naar een goed doel: die belandt in het kunstenaarsfonds, dat ervoor moet zorgen dat toekomstige generaties kunstenaars ook over een passend werkbudget kunnen beschikken.
Stand 60: Rijksakademie

Longquan celadon stamschaaltje. Beeld PAN
Longquan celadon stamschaaltje.Beeld PAN

Favoriete kunstwerk van Kees Keijer: Longquan celadon stamschaaltje

Dit Chinese schaaltje uit de vroege Mingdynastie (14e-15e eeuw) is perfect in zijn eenvoud. De voet doet aan bamboe denken, maar verder is het niet gedecoreerd. Het komt uit Longquan in Zhejiang, in het oosten van China. Het glazuur is ook typisch voor die streek en het maakproces werd van generatie op generatie overgeleverd. Het monochrome schaaltje was niet voor dagelijks gebruik – gewone wijnkopjes waren wat kleiner – maar was bedoeld voor voorouders of goden, die tijdens verjaardagen of feestdagen geëerd werden.
Stand 131: Paul Ruitenbeek Chinese Art

Tsuji Kakô. Beeld PAN
Tsuji Kakô.Beeld PAN

Favoriete kunstwerk van Rinke Lutkeveld: Tsuji Kakô

Net als veel van zijn latere werk heeft Morning Clouds with Crows het streven naar eenvoud dat Tsuji Kakô zich eigen maakte tijdens de zentraining die hij op 29-jarige leeftijd begon. De in 1870 in Kyoto geboren Kakô werd opgeleid in de Maruyama- en Shijōschilderscholen, waar westers georiënteerde realistische weergaves werden gecombineerd met Japanse schildertechnieken. Na het overlijden van de meesters in deze tradities ontwikkelde hij zich tot een van de leidende figuren van de nieuwe generatie. Door zijn individualistische, onconventionele en compro­misloze houding verwierf Kakô echter nooit dezelfde status in Japanse kunstkringen als enkele van zijn tijdgenoten.
Stand 94: Oranda Jin

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden