Het Kinder­MuziekFestival in de Tolhuistuin: ‘Kindermuziek hoeft niet simpel te zijn’

De vijfde editie van het Kinder­MuziekFestival in de Tolhuistuin heeft met Spinvis zijn meest volwassen artiest ooit geprogrammeerd. ‘Het muzikale gehoor van kinderen wordt onderschat,’ zegt organisator Maya Link.

Stefan Raatgever
Maya Link in de Tolhuistuin: ‘Het muzikale gehoor van kinderen wordt onderschat.’ Beeld Mohammad alzoabi
Maya Link in de Tolhuistuin: ‘Het muzikale gehoor van kinderen wordt onderschat.’Beeld Mohammad alzoabi

Het vervoer van de ene zaal naar de andere gaat per trein. Een conducteur controleert de vervoersbewijzen op weg naar podia die fruitige namen dragen als Station Mangoveen en Station Appeldam. En zo voert het spoor van het vijfde KinderMuziekFestival behalve door de Tolhuistuin ook recht door de kinderfantasie. Maar het festival, vandaag en morgen in verschillende coronaproof sessies, is zeker niet opgezet als kinderachtige carrousel van kleuterliedjes.

Met singer-songwriter Gerson Main, jazzformatie The Hi-Stakes en zelfs art­rocker Spinvis is er een programma waarop sommige volwassenen-evenementen jaloers zouden zijn. Een bewuste keuze, legt Maya Link, medeorganisator én bandlid van ‘familieband’ Samba Salad, uit. “We kiezen voor oudervriendelijke kindermuziek, gecombineerd met kindvriendelijke muziek voor volwassenen.”

Bij muziek voor kinderen denk ik aan K3 en niet aan Spinvis.

“Hij is de meest volwassen naam die we in vijf edities programmeerden. Maar onze stelling is dat het muzikale gehoor van kinderen wordt onderschat. Er is inderdaad heel veel kindermuziek die vanuit commerciële beweegredenen wordt gemaakt. Vaak vrij platte producties, maar muziek hoeft niet simpel te zijn om kinderen te bereiken. Ze kunnen een artistieke, meer poëtische benadering best aan.”

Toch vroegen jullie artiesten hun ­repertoire aan te passen.

“Spinvis zal geen andere liedjes zingen dan hij gewend is. Het zit hem meer in de benadering van het publiek. Tijdens een reguliere show zal Spinvis misschien meer ín zijn muziek zitten. Als je voor kinderen speelt, moet je je meer naar buiten richten. Kinderen houden de artiest een spiegel voor. Als je energie blijft geven, krijg je die terug. En er gebeurt altijd iets wat je niet verwacht. Als er een kleuter besluit het podium te beklimmen, moet je daarop inspelen.”

U speelt zelf, samen met uw ouders, in Samba Salad. Zij spelen al 35 jaar voor kinderen. U sloot later aan.

“Onze liedjes liggen lekker in het gehoor. We maken wereldmuziek voor kinderen, maar de teksten bevatten ook grapjes die alleen voor volwassenen leuk zijn. Eén van onze laatste nummers gaat over een banaan die haar tros verlaat om op zoek te gaan naar de ware liefde. Eerst is ze nog groen, maar later verkleurt ze. We horen vaak dat de ouders net zo genieten als de kinderen.”

KinderMuziekFestival: zaterdag en zondag. Tolhuistuin. Tickets kosten €11,61 (kinderen v.a. 3 jaar) / €14,11 (volwassenen) en zijn te koop via www.kindermuziekfestival.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden