Het kan: museum dat op tijd opent

Michail Piotrovsky (l.) van de Hermitage Sint-Petersburg met collega Ernst Veen van de Hermitage Amsterdam in het nieuwe museum. Foto Peter Elenbaas Beeld
Michail Piotrovsky (l.) van de Hermitage Sint-Petersburg met collega Ernst Veen van de Hermitage Amsterdam in het nieuwe museum. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Een museum dat opengaat, en -blijft, is in Amsterdam nieuws op zichzelf. Vrijdag is het zover en donderdag konden de eerste beelden geschoten worden in De Hermitage Amsterdam. Zaterdagochtend kan het publiek zich melden, als Amsterdams nieuwste aanwinst meteen 31 uur non-stop open blijft.

Het enthousiasme voor het nieuwe museum hangt al weken in de lucht. De Hermitage gaat geheel on-Amsterdams ook op tijd open, en blijft binnen het budget (veertig miljoen). De binnenstad krijgt er een publiekstrekker van formaat bij (met 300.000 tot 350.000 bezoekers per jaar). Het gebeurt op een moment dat het Stedelijk en het Rijksmuseum in diverse stadia van verbouwing en restauratie verkeren en Amsterdamse culturele instellingen vooral in het nieuws komen met exploitatietekorten en ander ongerief.

Het museum opent met de tentoonstelling Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de negentiende eeuw, waarvoor ruim 1800 objecten, schilderijen, meubels en kostuums naar Amsterdam zijn gehaald. Elk half jaar zal een nieuwe tentoonstelling in het voormalige verpleeghuis Amstelhof worden ingericht.

De gevels van het classicistische gebouw uit 1681 zijn gehandhaafd, maar de inrichting is spectaculair omgegooid. Naast de tentoonstellingsruimtes, waarvoor een kaartje moet worden gekocht, zijn de binnentuin, het nieuwe restaurant Neva en de oude stijlkamers met zicht op de Amstel toegevoegd aan de publieke ruimte in het centrum van de stad. Morgen is de officiële opening met een spektakel aan de Amstel, dat wordt bijgewoond door koningin Beatrix en de Russische premier Dmitri Medvedev. (HET PAROOL)

www.hermitage.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden