Het is onderhandelen 'met het mes op tafel' voor de festivals

In Nederland is bijna geen concert of festival mogelijk zonder de inbreng van Mojo Concerts. Het bedrijf uit Delft is sinds 1968 verantwoordelijk voor ongeveer tweehonderd evenementen per jaar, die door meer dan een miljoen toeschouwers bezocht worden. Spin in het web is mededirecteur Rob Trommelen, die zich persoonlijk bezighoudt met het boeken van de artiesten voor Pinkpop, Arrow Rock en Bospop.

Met zijn weelderige haardos, bakkebaarden en oorringetje en gekleed in spijkerbroek en T-shirt zou Rob Trommelen zo door het leven kunnen gaan als rockzanger. De goedlachse Brabander wordt ook wel eens aangezien voor een artiest. Achter dat beeld gaat echter een harde zakenman schuil die onderhandelt met agenten en managers van de grootste muzikale acts in de wereld.

Veel Pinkpop-bezoekers denken dat Jan Smeets zelf de bands boekt die naar Landgraaf komen. Dat is echter een misverstand. Mister Pinkpop legt als het ware zijn lot in handen van Rob Trommelen. Bijna geen festival in Nederland wordt gehouden zonder de inbreng van Mojo Concerts. Rob Trommelen (48) uit het Brabantse Sprang Capelle is bijna onafgebroken in de weer om de muziekevenementen van klinkende namen te voorzien.

,,Het is telkens weer een grote tombola, die al in het najaar begint. Als programmeur krijg ik dan al een goed beeld van bands die gaan touren. Elk festival heeft zijn eigen concept. Een groep als Kiss zet ik bijvoorbeeld op het Arrow Rockfestival, terwijl Rage Against The Machine weer beter bij Pinkpop past."

Van de meeste festivalorganisaties krijgt Trommelen carte blanche om het programma samen te stellen. ,,Jan Smeets bemoeit zich daar eigenlijk nauwelijks mee. We hebben op een dag soms wel zes keer telefonisch contact en hij moppert ook wel eens, maar over het algemeen voelen wij elkaar feilloos aan."

Pinkpop is het geesteskindje van Smeets, maar ook Trommelen is er trots op dat het oudste festival van Europa sinds enkele jaren weer volledig op de kaart is gezet. ,,Vier jaar geleden heb ik de programmering van Pinkpop overgenomen. Toen heb ik Jan beloofd dat Pinkpop weer helemaal terug zou komen aan de top. En dat is ons toch aardig gelukt."

Trommelen gaat via een vast patroon te werk. Er ligt een verlanglijstje op tafel en daarnaast een overzicht van bands die op tournee gaan. Die probeert hij zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Voor de komende editie van Pinkpop was een budget van vier miljoen euro beschikbaar om bands te boeken, anderhalf miljoen meer dan vorig jaar.

,,We beginnen met de grote groepen, de publiekstrekkers. Als je die eenmaal binnen hebt, ga je het festival mooi maken. Rock, ingetogen acts, bands die hip zijn, klassiekers. Ik kleed het festival als het ware aan. En je moet ook niet bang zijn om geld uit te geven. Bij Pinkpop moeten we uitverkopen om uit de kosten te komen."

Trommelen had voor de 39e editie van Pinkpop Rage Against The Machine en Foo Fighters hoog op zijn lijstje staan. De onderhandelingen met de Amerikaanse formatie Rage Against The Machine begonnen al vorig jaar augustus. ,,Vijf maanden zijn we met die band bezig geweest. Ze zetten je voortdurend onder zware druk. Rage is bezig met een reünie, dus het gaat eigenlijk alleen maar om veel geld. Uiteraard proberen ze het onderste uit de kan te krijgen."

En dat is de band aardig gelukt. Rage Against The Machine krijgt nagenoeg een verdubbeling van het openingsbod. De reden is dat de band in juni maar tweeënhalve week wil toeren. In die periode zijn er twee blokken. Begin juni met festivals als Pinkpop en Rock am Ring en het tweede deel van juni en begin juli met grote evenementen als Werchter, Glastonbury en Roskilde. ,,Hun agent heeft die blokken tegen elkaar uitgespeeld", zegt Trommelen. ,,Er is onderhandeld met het mes op tafel. Ja, dan vloek je wel even. Het was kiezen of delen. Er moest gewoon een zak geld bij. Maar half juni gaan ze dan ook terug naar de Verenigde Staten."

Trommelen weet als geen ander dat er sprake is van een keiharde business. Door het veelal downloaden op internet is de verkoop van cd's nagenoeg ingestort en moeten alle band hun geld verdienen met tournees en merchandising. Ondanks de hoge entreeprijzen heeft Mojo Concerts meer werk dan ooit tevoren. ,,Al die groepen willen op tournee en het publiek staat toch nog steeds in de rij om kaartjes. Kijk bijvoorbeeld naar The Eagles. Binnen vijf minuten was Ahoy uitverkocht."

Boekingsgoeroe Rob Trommelen werkt sinds 1991 bij Mojo Concerts, nadat hij zijn eigen boekingskantoortje van de hand had gedaan. Hij werkte zich op tot mededirecteur en hoofdpromotor. Trommelen probeert nagenoeg bij elk concert of festival in Nederland aanwezig te zijn. ,,Ik ben er niet alleen om een handje te schudden, maar wil vooral voelen en zien hoe een concert verloopt."

Zelf komt hij uit de hardrockscene. Deep Purple, Blue Oyster Cult en Uriah Heep zijn bands die hem erg aanspreken. ,,Ja, ik ben een oude rocker."
Trommelen noemt de verhalen dat grote artiesten bij festivals vaak met extreme eisen komen, enigszins overtrokken. ,,Ze hebben allemaal een lijstje met hun wensenpakket. Vaak zijn die gasten drie maanden onafgebroken op tournee. Logisch dat ze goed verzorgd willen worden. Vraagt iemand om een flesje wijn, dan is dat geen probleem."

De plek op het festival - de 'spot' - zorgt soms wel voor hoofdbrekens. Trommelen lacht. ,,Ja, dan gaat het ego van de artiest een rol spelen. De een vindt dat-ie groter is dan de ander. De agent wil de beste plaats voor zijn band. Tja, dan ga ik soms op mijn strepen staan. Het is een heel spel dat gespeeld wordt. Daar word ik wel eens flauw van."

Zoals enkele jaren geleden, toen Green Day uiteindelijk niet naar een festival in Nijmegen kwam omdat Trommelen R.E.M. al als slotact geboekt had. ,,De band bedankte voor de eer en liet veel geld liggen. Blijkbaar kan die band zich dat financieel veroorloven. Gelukkig maken we dat niet dagelijks mee."

Pinkpop, Landgraaf, 30, 31 mei en 1 juni, met onder andere Metallica, Moke, Kaiser Chiefs, Foo Fighters, Fiction Plane, Racoon, Alanis Morisette, Queens of the Stone Age en Rage against the Machine. (GPD)

Rob Trommelen wordt zelf regelmatig voor artiest aangezien met zijn bakkebaarden en oorringetjes (Foto: GPD) Beeld
Rob Trommelen wordt zelf regelmatig voor artiest aangezien met zijn bakkebaarden en oorringetjes (Foto: GPD)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden