PlusKlassiek

Het Huelgas Ensemble laat de magie van de polyfonie klinken

Het was al jaren een hartenwens van de Vlaamse dirigent en oudemuziekspecialist Paul van Nevel een eigen festival te organiseren. Die wens werd werkelijkheid in 2019.

Erik Voermans
Huelgas Ensemble - The Magic of Polyphony Beeld -
Huelgas Ensemble - The Magic of PolyphonyBeeld -

In het Franse dorpje Talant, vastgegroeid aan Dijon, vond hij de perfecte locatie. Niet alleen stond er een Romaanse kerk met een fantastische akoestiek, de Notre-Dame de Talant, er waren in het dorp ook geen wereldlijke verleidingen, zoals een café, een restaurant of zelfs een winkel. De perfecte plek voor een Pinksterfestival, waarin Van Nevel met zijn Huelgas Ensemble de hemelse muziek van de polyfonisten zou kunnen celebreren, de componisten uit de Renaissance, die wonderbaarlijke scheppers van eeuwige schoonheid.

The Magic of Polyphony is een weerslag op drie cd’s van de concerten die het Huelgas Ensemble met Pinksteren van 2019 in Talant heeft gegeven. Er worden geestelijke werken gezongen van bekende grootheden als Lassus, De Rore, Busnois, Gombert, Crequillon en De la Rue (ook Anton Bruckner ontbreekt niet; de vreemde eend in de bijt), maar ook onbekende grootheden als Fray José de Vaquedano, Richard Loqueville, Giovanni de Macque en Mabrianus de Orto blijken de prachtigste muziek te hebben geschreven.

De menselijke factor ontbreekt niet bij de live-uitvoeringen, maar het genot is er niet minder om. De magie van de polyfonie, zeg dat wel.

Klassiek

Huelgas Ensemble

The Magic of Polyphony

(Deutsche Harmonia Mundi)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden