Review

Het handboek voor de superfoodie

De Thais-Amerikaanse schrijfster Pim Techamuanvivit schrijft een uitgebreid exposé over de ultieme madeleine of beschrijft hoe je perfect geroosterde kip uit de oven krijgt. Beeld
De Thais-Amerikaanse schrijfster Pim Techamuanvivit schrijft een uitgebreid exposé over de ultieme madeleine of beschrijft hoe je perfect geroosterde kip uit de oven krijgt.

AMSTERDAM - Foodbloggers, het is een volk apart. Eigenlijk waren zij de eersten die de mogelijkheden van internet ontdekten. Ze vertelden in hun weblog lezers over de fraaiste recepten die ze in hun keuken maakten, verwezen naar adresjes waar lekkernijen vandaan gehaald konden worden. Sommige eetbloggers hebben (inter)nationale roem vergaard. De blog van Julie Powell is zelfs tot een film met Meryll Streep gemaakt: Julie and Julia vertelt het verhaal van de secretaresse Julie die besluit in een jaar tijd alle recepten na te koken uit het boek De kunst van het Koken van de beroemde schrijfster Julia Child. Elke dag een recept, elke de dag een blogverhaal.

Ook Nederland heeft een aantal serieuze kookbloggers, zoals Karin Luiten of Anja's Brutsellog. Maar voor de spannendste blogs moeten we toch in de Angelsaksische wereld zijn.

Een van de meest sprankelende blogs is van de Thais-Amerikaanse schrijfster Pim Techamuanvivit. Ze groeide op in de wereld van het sissende streetfood van Bangkok, verhuisde naar het culinaire walhalla van Amerika, Californië, en verruilt haar keuken (en die van vrienden) zo nu en dan voor het damast van de toprestaurants van de wereld. En telkens doet ze er uitgebreid verslag van op haar log. Pim kan goed koken ("I make a mean hot curry"), maar is vooral nieuwsgierig en stapt onvervaard op chefs en lekkere winkeltjes af. In een aantrekkelijke schrijfstijl geeft ze een uitgebreid exposé over de ultieme madeleine of beschrijft ze hoe je perfect geroosterde kip uit de oven krijgt (met hulp van topkok Joel Robuchon en voedselwetenschapper Harold McGee). Het leverde haar 500.000 bezoekers per maand op, lof van traditionele media als The New York Times en bijnamen als 'koningin van de eetbloggers'.

Maar bloggers zijn net echte mensen, en dus willen ze ook roem in ouderwetse media (zie Julie Powell). Daarom heeft Pim Techamuanvivit het beste van haar log verzameld in Het handboek voor de superfoodie - leef de culi-lifestyle. Een bonte aaneenschakeling van anekotes, restaurantrecensies, verhalen en recepten passeert de revue. Slechts vier hoofdstukken telt het boek: 'eet als een foodie', 'kook als een foodie', 'drink als een foodie' en 'leef als een superfoodie'. En elk hoofdstuk is een feest van herkenning. Pim geeft een survivalgids voor toprestaurants ('het hele restauranttafereel heeft wel wat van een strak gechoreografeerde dans - en jij hebt als enige de repetities gemist'), geeft tips 'hoe je geen wijnsnob wordt" (dus niet vanaf een laptopje een Parker-puntenrapport tevoorschijn toveren) en in het algemeen tips voor een zo plezierig mogelijk eetbestaan. En omdat ze dat in een vloeiende en soms zeer humoristische stijl doet, is dit eigenlijk een boek dat je niet mag missen. Zelden heb ik zo'n speekselopwekkende, uitgebreide en volstrekt heldere beschrijving gezien van de beste manier om een Pad Thai te maken. En die geroosterde kip? Meteen maken.

Pim Techamuanvivit, Het handboek voor de superfoodie - Leef de culi-lifestyle
Uitgeverij Kosmos €24,95

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden