PlusVoor alle leeftijden

Het Groot Biegel Sprookjesboek doet verrassend ongedateerd aan

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. Joukje Akveld licht boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Groot Biegel sprookjesboek van Paul Biegel.

null Beeld -
Beeld -

Wie zijn de makers?

Twee klassieke grootmeesters. Paul Biegel (1925-2006) gold met zijn grenzeloze ­verbeelding decennia als een van de gezichtsbepalende auteurs van de Nederlandse kinderliteratuur (De tuinen van Dorr, Nachtverhaal). Charlotte Dematons (1957) is met haar detaillistische tekeningen (Alfabet) en sprookjestaferelen (Grimm) uitgegroeid tot een van de populairste ­illustrators van Nederland.

Wat is Groot Biegel sprookjesboek voor boek?

Biegels dochter selecteerde uit 175 na­gelaten verhalen dertig favorieten. Fantasievolle vertellingen over toverfeeën, eekhoornmannetjes, nevelkinderen en verdwaalde konijnen. Hoewel de meeste tientallen jaren geleden zijn geschreven, doen ze op een enkel woord na (‘vliegmachine’ voor vliegtuig) verrassend ongedateerd aan. Dematons voorzag de 184 bladzijdes van dromerige kleurenillustraties, die vaak achter de tekst doorlopen. Zo smeedde ze de verhalen aaneen tot een organisch geheel, zoals ze eerder deed met haar ­tekeningen voor Grimm.

Wat maakt het boek bijzonder?

Om te beginnen de verhalen. De vloeiende zinnen bulken van de Biegelvondsten. Er zijn zwijnen met snorkneuzen, er is een kalme-talmzalm en een kwaje-graaihaai en er zijn dieren die de schietende jager vergeven en hem netjes begraven als hij sterft door een kogel uit zijn eigen geweer. Biegels onuitputtelijke verbeeldingskracht is vaak geroemd, al wortelen zijn verhalen over Nederlandse kinderen (Jonathan, Madelief) stevig in de Hollandse klei. Minder bekend is zijn humor, die een opgeruimd vilein randje heeft. Hoewel de taalvondsten minder buitenissig zijn dan in zijn beroemdste boeken, rijmen en zingen de personages er in deze verhalenbundel Biegeliaans op los (Dag jager, dag jager, / dag jagertje zo dood, / wij zullen nooit vergeten, / hoe goed je op ons schoot.’)

En de illustraties?

Op en top Dematons. In het sprookjesgenre is ze als een vis in het water. Haar tekeningen hebben precies dat laagje tover waar Biegels verhalen om vragen. Knoestige kabouters dansen onder een diepblauwe sterrenhemel, zeemeerminnen dwarrelen met wild uitwaaierende krullen door de oceaan. In haar illustraties trekt Dematons werelden op, zoals Biegel doet in zijn taal. Groot Biegel sprookjesboek is een monumentaal voorleesboek voor oude en jonge sprookjes­liefhebbers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden