Redactioneel

Het Grachtenfestival zal dit jaar intiemer en overzichtelijker zijn

Ronald Ockhuysen

Het mag weer. Het kan ook weer, zij het in beperkte mate: concerten bezoeken. Met als grote bonus dat het Grachtenfestival 2020 gewoon doorgaat.

Tussen 7 en 16 augustus wordt ­Amsterdam een plek om tot bezinning te komen. Wel ziet festivaleditie nummer 23 er door de coronamaat­regelen anders uit dan in voorgaande jaren.

Zo zijn er geen honderd, maar veertig locaties, moesten buiten­concerten naar binnen verplaatst worden en ontbreken grote ensembles – orkesten passen met 1,5 meter afstand tussen de musici niet op een podium.

Die beperking heeft ook een voordeel. Het Grachtenfestival zal dit jaar intiemer zijn en overzichtelijker.

Al blijft er van alles te zien en te ­beluisteren; van concerten in Amsterdamse kerken en wonderkinderen op Pampus tot Emmy Storms in de Wintertuin van Krasnapolsky.

De grootste kracht van het Grachtenfestival blijft de toegankelijkheid. Het aanbod is breed (van Dvořák tot fado), terwijl er al kaartjes te koop zijn voor 5 euro (de duurste zijn 30 euro). Tevens is het mogelijk thuis gratis mee te kijken: er worden dagelijks concerten gelivestreamd.

Covid-19 is nog lang niet verslagen, en de gevolgen van deze crisis zullen nog lang naijlen. Juist daarom is het een geluk dat het Grachtenfestival gewoon plaatsvindt: eindelijk is er gelegenheid alle ervaringen van de laatste tijd even opzij te zetten.

Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek.

Ronald Ockhuysen. Beeld Linda Stulic
Ronald Ockhuysen.Beeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden