De erelijst

Het getal 13 was bepalend voor Black Angels van George Crumb

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in deze tijden van thuisblijven – waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Black Angels van George Crumb.

Erik Voermans
Black Angels van George Crumb. Beeld -
Black Angels van George Crumb.Beeld -

Vijftig jaar geleden, in maart 1970, voltooide de Amerikaanse componist George Crumb zijn strijkkwartet Black Angels. Het werd niet alleen zijn bekendste stuk, het was ook de aanleiding tot de oprichting van een wereldberoemd ensemble, het Kronos Kwartet. In Vanity Fair noemde David Bowie de opname van het New York String Quartet een van zijn 25 favoriete platen.

Terug in de tijd

George Crumb, nu 88, schreef Black Angels uit wanhoop over de oorlog in Vietnam. Hij voltooide het op vrijdag de 13de maart, althans, dat noteerde hij in de partituur. Het getal 13 was ook bepalend voor de structuur en de vorm van het werk, dat om maar eens iets te noemen uit dertien delen bestaat. Nieuw was dat Crumb elektrische versterking van de strijkinstrumenten voorschreef en dat de musici veel meer moeten doen dan alleen maar viool, altviool of cello spelen. Soms moeten ze met metalen vingerhoedjes op de snaren tikken, aan het slot moeten ze kristallen glazen tot klinken brengen en de tweede violist en de cellist moeten slaan op een tamtam.

Waarom nu herbeluisteren?

Black Angels is een stuk dat je bij je lurven grijpt. Geen muziek om lekker bij weg te dromen, maar juist dat is de kracht ervan. Toen David Harrington het op de radio hoorde, vond hij het ‘wild en eng’ maar ook zo inspirerend, dat hij besloot zelf een strijkkwartet op te richten om het te kunnen spelen. Met zijn Kronos Kwartet zou hij Black Angels overigens pas in 1990 op cd vastleggen, maar het stuk behoorde wel tot het repertoire op hun allervroegste concerten. Dat de muziek eng is, was ook de filmmakers niet ontgaan. Het openingsdeel, Threnody I: Night of the Electric Insects werd gebruikt in The Exorcist.

Verder luisteren? Op Spotify staat een playlist (Parool Black Angels) met verschillende uitvoeringen, te vinden via gebruikersnaam ‘evoespot’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden