'Het geheim van Bram Moszkowicz' komt uit

De zoon, de strafpleiter, de stilist, de verleider, de ster, de koopman, de gekrenkte, de herborene, de wreker en de gevallene. In tien hoofdstukken beschrijven Vrij Nederlandredacteuren Marian Husken en Harry Lensink in het boek 'Het geheim van Bram Moszkowicz' de vele gedaanten van de meest besproken advocaat van Nederland.

Bram Moszkowicz. Beeld ANP
Bram Moszkowicz.Beeld ANP

De auteurs omschrijven hun woensdag te verschijnen boek als een 'mediagrafie' en wilden onderzoeken of het in de pers geschetste beeld van Moszkowicz overeenkwam met 'de werkelijkheid'. Daartoe namen zij tal van publicaties onder de loep en voerden zij gesprekken met onder anderen oud-medewerkers en vakgenoten van de bekende strafpleiter. Slechts een enkeling heeft dat onder naam willen doen. Moszkowicz zelf heeft niet aan het boek meegewerkt.

Het beeld dat uit het boek oprijst is van een ietwat eenzame, strijdbare, zelfvoldane, rancuneuze, ijdele man, die zich door niets en niemand de wet laat voorschrijven en geen kritiek duldt.

Kantoor
Oud-medewerkers schetsen de gang van zaken op het kantoor van Moszkowicz aan de Amsterdamse Herengracht, bijvoorbeeld in het hoofdstuk 'De koopman'. De advocaat zou veel van zijn werkzaamheden overlaten aan medewerkers, zoals het samenvatten van dossiers en het schrijven van concepten van zijn pleidooien. Jurist Arnoud Comans wordt omschreven als 'al decennia de stille kracht van het kantoor'. Een voormalig medewerker: 'Hij is onmisbaar, hij is de ruggengraat van Bram. Zonder Arnoud valt alles om.'

Advocaat Serge Weening, in het verleden stagiair bij Brams vader Max, is de enige oud-medewerker die openlijk kritiek durft te leveren. Weening deed dat eerder, waarop Moszkowicz hem op tv typeerde als 'een domkop'. Weening uit in het boek zijn bezwaren tegen 'de Methode Moszkowicz', die erop neerkomt dat veel van het werk door anderen dan de vermaarde strafpleiter zelf wordt verzet.

Afgelopen maanden
Het boek gaat uitvoerig in op de afgelopen maanden, waarin voor Moszkowicz - althans waar het de advocatuur betreft - door tucht- en fiscale zaken veel, zo niet alles lijkt om te vallen. De tuchtrechter heeft Moszkowicz een beroepsverbod opgelegd, dat hij in hoger beroep nog aanvecht. Husken en Lensink zien 'een tweede leven' voor 'mediamaatje' Moszkowicz op tv, waarop hij al veelvuldig verschijnt.

'De relatie met de pers is een rode draad in Moszkowicz' leven', noteren de auteurs. De media vormen 'zijn podium. Hij kan er schitteren, hij rekent er af met zijn vijanden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden