Het gaat niet goed in kinderboekenland

Archieffoto van kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Foto ANP/Raymond Rutting

LEIDEN - Woensdagavond was in de Lokhorstkerk in Leiden de tiende Annie M.G. Schmidtlezing, uitgesproken door kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper, die forse kritiek had op uitgevers.

Voor anderhalf uur veranderde de kerk in een hoenderhok, waar Kuyper met kracht een knuppel in smeet. Want het moest maar eens gezegd worden: het gaat niet goed in kinderboekenland. Helemaal niet goed. En dat ligt niet aan de schrijvers: het zijn de uitgevers die er een potje van maken. Kinderboeken zijn belangrijker dan boeken voor volwassenen, stelt Kuyper. Als ze met de juiste instelling geschreven zijn - met het hart van een kind en de hand van een volwassene - kunnen ze helpen van kinderen mooie volwassenen te maken. Maar waar zijn de uitgevers die de boeken op waarde weten te schatten?

De moderne uitgever is een manager die meer interesse heeft in series en formats dan in literatuur. Voor het in druk houden van een oeuvre is geen geld. Kille calculatie staat tegenover de ziel en zaligheid van de schrijver, die niet anders kan dan meelopen in de snelle pas van het nieuwe uitgeven. Daarin is het modelcontract van tafel geveegd, de royalties moet de schrijver voortaan delen met de illustrator. Werd het geld dat met bestsellers werd verdiend eerder ingezet voor boeken die men werkelijk wilde uitgeven, tegenwoordig gaan alle centen naar boven, naar de directeuren van de grote concerns.

Na zeventien jaar wisselde Kuyper van uitgeverij. Hij publiceerde daarna drie boeken, waarvan twee werden bekroond met een Zilveren Griffel; het derde was gebaseerd op een kinderfilm. Maar toen Kuyper vroeg wanneer zijn ooit met goud bekroonde kleuterverhalen over het jongetje Robin werden herdrukt, bleek dat daar geen geld voor was.

Tussen alle kwinkslagen door klinkt Kuyper bitter als hij concludeert dat van zijn vijftig boeken nog slechts vijf leverbaar zijn. Dat hij liedteksten voor musicals moet schrijven omdat hij van zijn boeken onmogelijk kan leven.

Maar hij draagt ook oplossingen aan. Het modelcontract moet terug. Er moet een Bibliotheek der Nederlandse Jeugdliteratuur worden opgericht, waarin klassiekers komen die nooit worden verramsjt. En als de uitgever niet langer auteurs uitgeeft maar boeken, is ook de schrijver vrij om zijn werk aan anderen aan te bieden.

In de Lokhorstkerk voegt Kuyper de daad bij het woord: hij doet zijn boeken in de aanbieding. Voor de hoogste bieder - met een modelcontract in de hand. (JOUKJE AKVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden