PlusKunstrecensie

‘Het gaat goed met Nederland’ - een vermakelijk theaterconcert over het soms schizofrene karakter van Nederland

Het theaterconcert Het gaat goed met Nederland is er een vol verrassingen en een ijzersterk repertoire.

Patrick van den Hanenberg
Theaterconcert ‘Het gaat goed met Nederland’. Beeld
Theaterconcert ‘Het gaat goed met Nederland’.

De kindertoeslagaffaire, de stijgende energiekosten, de stikstofcrisis en de woningnood. En dan komt de premier met zijn vrolijke kop op tv en zegt: ‘Het gaat goed met Nederland.’ Ruud Bos, Maaike Widdershoven en Tony Neef bezingen het soms schizofrene karakter van Nederland.

Tekst en muziek van het openings- en titelnummer van de voorstelling zijn van Ruud Bos. Dat is meteen verrassing nummer een. Want we kennen Bos natuurlijk van ontelbare prachtige composities (echt veel meer dan alleen Telkens weer), maar hij stond nog niet op het lijstje van schrijvers van sterke liedteksten.

Het volle licht

Ook als conferencier en verteller van het maffe sprookje Weeuwsnitje en de dweven zergen van de Vlaamse schrijver Gerard Vermeersch waarin op z’n Opperlands met taal wordt gegoocheld, verdient de tachtigplusser nog steeds het volle licht op het podium.

De tweede verrassing is het repertoire van het programma. In hun vorige theaterconcert Weet je nog wel… zochten Bos, Maaike Widdershoven en Tony Neef het vooral in het meezinggenre voor publiek dat die klassiekers in de jongere jaren op de radio heeft gehoord. Nu is het veel gewaagder en vermakelijker met nummers als Adem uit van Wende en Puistenkop – een smakelijke hertaling van Yesterday door Ivo de Wijs.

Fijne sneer

Erik van Muiswinkel deelt (op muziek van Ruud Bos) een fijne sneer uit naar het platte taalgebruik in de meeste raps, explosief uitgevoerd door Maaike Widdershoven. En als toch wordt teruggegrepen naar klassiek repertoire, dan is het ook van de bovenste plank, zoals Jaloezie van Frans Ehlhart en Frans Mulder.

Maar de grootste verrassing is het nummer Freddy, een beklemmende tekst van Jan Boerstoel, met muziek van Ruud Bos en hartverscheurend mooi gezongen door Maaike Widdershoven. Daarin daalt Boerstoel nog wat dieper in de menselijke ziel dan Hans Dorrestijn deed met de regel Kinderen horen niet te sterven. De moeder van het jochie, waarvan tien jaar later de resten worden gevonden, haat de kinderen die de leeftijd hebben die haar zoon zou hebben gehad. Nu al kandidaat voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2022.

Het gaat goed met Nederland (Theaterconcert)

Door Tony Neef, Ruud Bos en Maaike Widdershoven
Gezien 5/3, Theater De Winsinghhof Roden
Te zien 20/3 (Amstelveen)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden