PlusTheaterrecensie

Het feest smoort nog voordat het op gang is gekomen

Elise van Dam
Kunst - Nu van Suburbia/Simon Heijmanstheater kosteloos Beeld Bart Grietens
Kunst - Nu van Suburbia/Simon Heijmanstheater kosteloosBeeld Bart Grietens

Het had een feestvoorstelling moeten worden. En even is het dat ook. Met een stampende beat en glitterpakjes verkondigen acteurs Simon Heijmans, Yara Alink en Ayrton Fraenk de slutty summer. Maar, zo stellen ze vast wanneer de muziek zwijgt, die losbandige bevrijding van de pandemie is er niet gekomen. En dus smoort het feest nog voordat het goed en wel op gang is gekomen.

Maar hoewel het nu dan niet het gehoopte nu is, doen de drie acteurs op de binnenplaatsen van het kantorencomplex La Defense in Almere, waarvan de wanden fel kleuren in het avondlicht, toch een poging dat nu te onderzoeken. Dat doen ze met een montagevoorstelling die is ontstaan in de repetities, een nieuwe werkwijze voor acteur, schrijver en theatermaker Simon Heijmans, die met Nu zijn eerste voorstelling maakt bij Theatergroep Suburbia.

Ooievaar

Het levert een voorstelling op die zoekend is, maar dat niet probeert te ontkennen. Sterker nog: regelmatig onderbreken de acteurs elkaar in de geregeld geestige, maar ook wat vrijblijvende scènes waarin tekst, muziek en dans elkaar afwisselen. ‘Is dit het dan?’ vraagt Alink zich hardop af.

Steeds nadrukkelijker tekent de vraag zich af of je het wel over het nu kunt hebben zonder te kijken naar wat komen gaat. En zo kruipt langzaam een ander onderwerp de voorstelling in. Want we bevinden ons wel degelijk in een nu dat er alles toe doet. Een nu dat zal bepalen of de ­wereld bewoonbaar blijft.

Er volgt een indringende tekst van Heijmans over de ooievaar die hem de wereld laat zien waar hij zijn nog ongeboren kind in zal grootbrengen. Een tekst vol ritme en muzikaliteit gebracht door de drie acteurs. Nee, een feestvoorstelling is Nu niet ­geworden, wel een voorstelling die ferm in het nu staat, met alle twijfel en onzekerheid over de toekomst die daarbij horen.

Nu

Door Theatergroep Suburbia
Gezien 4/9 La Defense, Almere
Te zien aldaar t/m 19/9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden