PlusSerierecensie

Het duurde zeven jaar om een serie te maken van het ‘onverfilmbare’ The Peripheral – maar het resultaat is ernaar

De sciencefictionroman The Peripheral van William Gibson leek niet te verfilmen. Maar het is toch gelukt. En hoe.

Ab Zagt
Gary Carr en Chloë Grace Moretz in The Peripheral. Beeld Sophie Mutevelian/Prime Video
Gary Carr en Chloë Grace Moretz in The Peripheral.Beeld Sophie Mutevelian/Prime Video

De boeken van sommige schrijvers worden onverfilmbaar geacht. Dat vooroordeel gold jarenlang voor het werk van onder anderen James Joyce, Franz Kafka en Vladimir Nabokov. Maar op een gegeven moment staat er toch een durfal op die een van hun meesterwerken oppakt en er een bezienswaardige film van maakt, zoals met dit drietal is gebeurd.

Ook het oeuvre van cyberpunkauteur William Gibson stond decennialang te boek als een onmogelijk opgave voor ambitieuze filmproducenten. Eén poging, Johnny Mnemonic uit 1995 met Keanu Reeves, liep op een mislukking uit en die afgang zorgde ervoor dat veel regisseurs kopschuw werden om zich op de rest van zijn werk te storten.

Een van zijn ingewikkeldste verhalen vertelt Gibson in zijn bejubelde sciencefictionroman The Peripheral uit 2014. De gebeurtenissen spelen zich af in twee tijden, 2032 en 2099. Hoofdpersonen zijn een broer en zus (gespeeld door Jack Reynor en Chloë Grace Moretz, die bekend werd door Kick-Ass).

Flynne is een jonge vrouw die in een 3D-printwinkel werkt en zich als mantelzorger om haar zieke moeder bekommert. Haar broer Burton is een oorlogsveteraan die herstelt van een zware verwonding die hij opliep tijdens een actie in een elitekorps.

Flynne heeft een bijzonder talent voor videospelletjes. Als ze een nieuwe game moet testen, belandt ze als robot in de toekomst, Londen in 2099 om precies te zijn. Daar raakt haar alter ego betrokken bij een opstand die ook effect heeft op haar eigen leefwereld. Het gezin wordt na verloop van tijd belaagd vanuit de toekomst.

Betoverend 2099

De plot van The Peripheral is, om het voorzichtig te zeggen, niet bepaald alledaags. Het vergt veel inlevingsvermogen voor de kijker om mee te gaan met de lotgevallen van Flynne en Burton. Maar de serie boeit gaandeweg steeds meer. Niet in het minst door de special effects en betoverende beelden van het leven in 2099.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een van de makers producent-scenarist Jonathan Nolan is, de broer van regisseur Christopher Nolan die ook niet vies is van ingewikkeld drama als Tenet en Interstellar. Op zijn beurt was Jonathan de grote man achter de reïncarnatie van tv-serie Westworld.

Tijdens de première van The Peripheral lieten de makers weten dat William Gibson een schrijver is met een vooruitziende blik. Moretz: “Deze schrijver was zijn tijd ver vooruit. In zijn boek komen gebeurtenissen voor die een kleine tien jaar geleden niet voor mogelijk werden geacht. Denk dan vooral aan de huidige economische crisis, de coronapandemie en de politieke chaos.”

Het was onmogelijk om de inhoud van het boek in één speelfilm te gieten. Vandaar dat de makers al snel besloten er een achtdelige televisieserie van te maken. Het was een kostbaar, miljoenen dollars verslindend avontuur dat alleen mogelijk was door de diepe zakken van Amazon. Het kostte zeven jaar om de reeks van de grond te krijgen. Maar het resultaat is ernaar.

SERIE

The Peripheral
Te zien op Amazon Prime

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden