PlusMuziekrecensie

Het Dudok Kwartet geeft de briljante noten van Haydn een ontroerende glans

Erik Voermans
Klassiek
Dudok Quartet ­Amsterdam
Joseph Haydn
Quartets, opus 20 vol. 2
(Resonus) Beeld
KlassiekDudok Quartet ­AmsterdamJoseph HaydnQuartets, opus 20 vol. 2(Resonus)

De muziek van Joseph Haydn, de aartsvader van de klassieke stijl (zowel Wolfgang Amadeus Mozart als Ludwig van Beethoven beschouwden hem als hun leraar), past het Amsterdamse Dudok Kwartet als een handschoen.

Ze zetten Haydns muziek al vanaf hun prille eerste schreden als strijkkwartet op het programma en ruimden een plaats voor hem in op hun eerste cd op het label Resonus, nu alweer vijf jaar geleden. Vervolgens bogen ze zich over Haydns baanbrekende serie van zes kwartetten, die hij samenbracht onder het opusnummer 20. De eerste drie kwartetten verschenen vorig jaar. Met Volume 2, zojuist verschenen, met daarop de kwartetten 1, 4 en 6, sluiten ze het project af.

In de muziekhistorie geldt opus 20 als een centrale reeks kwartetten, omdat er een heel nieuw genre uit is voortgekomen, waarop tweeënhalve eeuw kon worden voortgebouwd. Door de twee violen, de altviool en de cello een gelijkwaardige rol te geven, deed Haydn iets wat tot die tijd niemand nog had gedaan.

Het paradoxale van deze opname is nu dat het Dudok Kwartet deze revolutionaire muziek laat klinken alsof ze altijd heeft bestaan. Die lastig te verwezenlijken ondemonstratieve natuurlijkheid geeft de briljante noten een ontroerende glans. Erg mooi gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden