Wie is de Mol

Het draait allemaal om etherdiscipline, weet Ellie Lust

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 2.

De Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust had de opdracht nog proberen te redden door uit te leggen hoe dat nou moest, zo'n portofoon gebruiken, maar tevergeefs. Beeld Screenshot Avrotros
De Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust had de opdracht nog proberen te redden door uit te leggen hoe dat nou moest, zo'n portofoon gebruiken, maar tevergeefs.Beeld Screenshot Avrotros

Na de spek-en-bonen-aflevering van week 1, waarin niemand naar huis werd gestuurd, begon Wie is de Mol? zaterdagavond dan eindelijk écht. Terwijl het prachtige decor (een kleurrijke zoutmijn) zorgde voor mooie beelden, leverde de eerste opdracht voornamelijk grote chaos op.

Het doel: vier karren met verschillende soorten zout vullen en afleveren op één plek. Zodra Art Rooijakkers uitleg had gegeven, begonnen de kandidaten als een kip zonder kop rond te rennen. Ja, dat was nogal een beginnersfout, zo gaf Tim Hofman toe. Zelfs (zeker?) de portofoon kon niet meer helpen, met als resultaat: nul euro erbij in de pot.

De Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust had de opdracht nog proberen te redden door uit te leggen hoe dat nou moest, zo'n portofoon gebruiken, maar tevergeefs. Tijdens het diner bracht ze de 'etherdiscipline', zoals ze het noemde, nogmaals ter sprake. 'Eten discipline'? Nee, etherdiscipline, zei ze streng. Vervolgens liet ze iedereen een vork gebruiken als portofoon en ging ze bloedserieus door met haar verhaal ('alle mimiek uitgeschakeld', aldus Hofman), tot grote hilariteit van de andere kandidaten.

Zo werd aflevering 2 van Wie is de Mol? vooral De Grote Ellie Show, want Lust had nog meer vreemde capriolen in petto. Enkele kandidaten mochten één voor één een klooster betreden om braaf naar tips van oud-mollen te luisteren (samenvatting: 'Het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug'). En wat deed Lust? Ze besloot niet te luisteren, maar al sluipend de omgeving af te zoeken. Alsof ze geen woordvoerder is, maar uitblinkend rechercheur in een spannende moordzaak.

Lust zocht met de klok mee, al kruipend en glurend - zo deed de politie dat nou eenmaal. 'Voor hetzelfde geld kan ik daar drie vrijstellingen vinden', vertelde ze. Op de achtergrond was oud-mol Dennis Weening te horen, die als tip gaf dat fanatiek spelen geen garantie is voor succes. Lust ging onverstoorbaar door met zoeken. Weer buiten zei Lust met een strak gezicht tegen Marjolein Keuning: 'Ik heb helaas niets gevonden.' Lust leek dus geen steek verder te komen, maar de kijker zag de eerste gedenkwaardige Wie is de Mol?-fragmenten van 2016.

Het was niet helemaal duidelijk of Lust iets opvallend deed in de andere opdracht van deze aflevering. De groep moest een groepsfoto van zo'n honderd locals reconstrueren, wat maar deels lukte. Het viel hoofdredactrice Cécile Narinx achteraf op dat Ellie Lust er 'een potje van had gemaakt', een patroon dat volgens haar ook zichtbaar was bij andere opdrachten.

En inderdaad: de reconstructie ging deels mis in het deel waarvoor Lust onder andere verantwoordelijk was, maar ook Annemieke Schollaardt en/of Remy van Kesteren hadden een aandeel kunnen hebben, al dan niet met opzet. Ook is het mogelijk dat Narinx er baat bij heeft om Lust verdacht te maken. De opdracht leverde de groep 700 euro op voor de pot, het enige geld dat deze aflevering werd binnengehaald.

Hamvraag
En dan de grote vraag: wie is de mol? Airen Mylene in ieder geval niet, zij kreeg als eerste kandidaat een rood scherm te zien. Eerder in de aflevering zei ze Van Kesteren te verdenken, maar tijdens de test besloot ze te spreiden. Onverstandig? Niet noodzakelijkerwijs, want ook Hofman en Rop Verheijen gingen nog voor meerdere kandidaten.

De mol heeft het waarschijnlijk rustig aan gedaan tijdens de opdracht in de zoutmijn. Als er portofoons in het spel zijn, gaat het toch altijd al fout, vertelde oud-mol Margriet van der Linden in de voorbeschouwing. Geen geld voor de pot is dan bijna de regel en dat bleek ook dit keer weer te kloppen.

De fotoreconstructie werd beoordeeld per traptrede, terwijl de kandidaten de trappen juist hadden ingedeeld in blokken. Fijn voor de mol, want zo was niet goed te achterhalen welke kandidaat had verzaakt. Het maakt Verheijen verdacht, omdat hij met de blokkenmethode op de proppen kwam, maar uiteindelijk ging het vooral mis in het midden van de trap, waar Schollaardt, Van Kesteren en Lust een taak hadden.

Misschien is het dus beter om even af te wachten hoe de serie zich ontwikkelt, voordat al te definitieve conclusies worden getrokken. 'Het vereist discipline', zou Ellie Lust zeggen.

null Beeld Wie is de Mol?
Beeld Wie is de Mol?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden