Voorwoord

Het breaking news van toen: lees onze special over de geschiedenis van Amsterdam

Kaart van Amsterdam (± 1671/75) door Frederik de Wit (1630-1706). Beeld
Kaart van Amsterdam (± 1671/75) door Frederik de Wit (1630-1706).

Het Parool publiceert deze zondag een speciale digitale editie voor abonnees: het breaking news van toen, een gids voor nu. Lees de editie hier.

Sander van der Horst

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Je zou echter kunnen zeggen dat elke maand die van het verleden is.

Dat werd duidelijk tijdens de lockdown. Aan huis gekluisterd, en met thuiswerken als het nieuwe normaal, gingen we steeds weer nieuwe blokjes om. De vragen kwamen daarbij vanzelf op: Waarom staat dit huis nou hier? Wat is het het verhaal achter onze straat? En wie woonden er ooit in deze buurt? Zo kwamen we - te midden van alle stilte – voor even in direct contact met het verleden van de stad.

Nu de wereld minder op slot zit zijn deze wandelingen en mijmeringen verleden tijd. Maar de geschiedenis blijft – en vormt elke dag het verhaal van Amsterdam.

Met die vragen in het achterhoofd maakten wij een speciale digitale editie, waarin u alles vindt over markante Amsterdammers en ingrijpende stadsplannen, over sporthelden en de donkere bladzijdes uit ons verleden. Het zijn grappige, ontroerende en verbluffende verhalen, die u dwars door de stad - en de tijd - voeren.

Daarbij bieden we ook een blik op het breaking news van toen: welke onderwerpen domineerden in het verleden de krantenkoppen? En hoe is Het Parool ontstaan?

Ik wens u veel plezier bij het lezen én moedig u aan weer dat blokje om te maken. U heeft de routekaart al in handen.

Sander van der Horst, samensteller van deze editie.

PS: mist u aandacht voor het koloniale verleden van de stad? Daarover verschijnt in februari volgend jaar een speciale digitale editie.

Zo leest u de digitale editie

De speciale digitale editie over de geschiedenis van Amsterdam is gratis te lezen voor ingelogde abonnees, op smartphone, tablet of web. Bekijk de editie hier, of installeer onze app: iOS of Android. In de tablet-app is de editie direct zichtbaar, in de mobiele app is de editie te vinden via het tabblad ‘Editie’.

Log in op de app door in het servicemenu op ‘Inloggen’ te klikken. Bent u abonnee maar heeft u geen account? Ga dan naar myaccount.parool.nl en maak hier een account aan. Als u dit account heeft aangemaakt en bent ingelogd wordt uitgelegd hoe u uw abonnementsgegevens koppelt.

De digitale editie van Het Parool wordt gewoonlijk op werk- en zaterdagen gepubliceerd en biedt dan alle verhalen uit de krant van die dag, handig en toegankelijk gebundeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden