Het bizarre leven van Armin van Buuren

Schrijver Coen Bom reisde een jaar met hem mee. En wist niet wat hij meemaakte: ''Dat moordende tempo. Armin is echt niet te benijden.'' Foto GPD

AMSTERDAM - Wie het boek leest, wordt moe. Moe van de agenda van Armin van Buuren, een van de populairste dj's van nu. Vrijwel dagelijks vliegt hij de wereld over, zit in vliegtuigen en taxi's op weg naar optredens, doet interviews, verzorgt tussendoor op zijn laptop zijn radio-uitzendingen voor tientallen internationale zenders, houdt contact met zijn fans, duikt de studio in voor opnames, maakt remixen, componeert nieuwe muziek, organiseert toekomstige projecten en oh ja... leidt ook nog even zijn eigen bedrijf Armada.

Schrijver Coen Bom reisde een jaar met hem mee. En wist niet wat hij meemaakte: ''Dat moordende tempo. Armin is echt niet te benijden.'' Boms boek Eén op Eén, Armin van Buuren ligt vanaf 5 maart in de winkel. Een van 's werelds beroemdste dj's komt erin naar voren als nuchter, eerlijk, een familiemens en vooral iemand die drugs verre van zich houdt.

Werkweken van 140 uur waren tot voor kort niet vreemd voor Armin, meerdere keren verkozen tot populairste dj van de wereld. Daar heeft hij wel iets aan gedaan. ''Maar nog steeds werk ik keihard. De muziek is daarin mijn drug. En als 50.000 man in Brazilië massaal jouw naam roepen.... Mijn leven trekt een zware wissel op mijn privéleven, maar ik krijg er echt heel veel voor terug.''

Toch was het lezen van het boek over een jaar Armin ook voor de dj zelf een eyeopener. ''Het is een helikopterview op je eigen leven. Ik las het voor het eerst en dacht wel: Jeetjemina, waar ben ik toch allemaal mee bezig. Maar tegelijkertijd weet ik nu nog meer dan ooit wat een geluksvogel ik ben.'' Het boek is een reisverslag, geen biografie, benadrukt Armin van Buuren. ''Eigenlijk zou ik zelf een weblog moeten bijhouden.'' Bom : ''Maar daar heb jij dus geen tijd voor.'' Nee, want intussen is Armin alweer bezig met het organiseren van zijn achtste Armin Only-tournee over de hele wereld, volgens planning in 2010.

Armin en Coen kennen elkaar al langer, Coen was een van de eerste in de dancewereld die Armin destijds voor een optreden boekte. ''Dat scheelt wel'', zegt Armin. ''Coen weet wat er speelt. Anders was het een ander boek geworden.'' Coen Bom: ''Men denkt toch aan een glamourbestaan met cokegebruikende dj's die de hotelkamer verbouwen. Dat is Armin dus helemaal niet. Hij is een gewone jongen.'' Armin: ''Maar aan de andere kant: veel mensen denken nog steeds dat de dj iets boven de barman staat. Inmiddels is dat echt niet meer zo. Een goede dj is een topartiest en in feite ook een exportproduct.''

''Het is erg goed om jezelf te zien door de ogen van een ander. In die zin heb ik veel geleerd van het boek. Ik moet echt meer op mijn gezondheid gaan letten. Slapen schiet er zo vaak bij in. Ja, tussen optredens door, hangend in een vliegtuig, of een uurtje in een hotel. Dat is op den duur niet echt verantwoord meer. Door dat boek sta ik er nu toch een beetje anders in.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden