PlusExpo

Het betonnen doolhof van de buren, door rising star Augustas Serapinas

De Litouwse kunstenaar Augustas Serapinas maakt vooral site specific werk en daar heeft hij geen atelier voor nodig. Dat heeft zo zijn voordelen, maar kan ook onpraktisch zijn.

Kees Keijer
Het werk van Augustas Serapinas bij P/////AKT is een kopie van de bouwplaats naast de kunstruimte. Beeld
Het werk van Augustas Serapinas bij P/////AKT is een kopie van de bouwplaats naast de kunstruimte.

Serapinas geldt als een rising star in de internationale kunstwereld. Hij was vorig jaar bijvoorbeeld de jongste deelnemer aan de hoofdtentoonstelling van de Biënnale van Venetië. Maar waar ontmoet je zonder atelier belangrijke verzamelaars en curators?

Daar heeft hij iets op gevonden. Wie bij hem op bezoek komt in Vilnius krijgt rubber laarzen aangeboden. Dan neemt hij de bezoekers mee naar een glibberig pad dat afdaalt naar de rivier Neris. In een open rioolbuis langs het water kunnen de gasten plaatsnemen in een hangmat met een prachtig uitzicht over het water en de groene bedding aan de overkant.

Bouwplaats

Serapinas houdt van het bouwen van geheime schuilplekken of ruimtes die er zijn maar ook weer niet. Zo bedacht hij voor een tentoonstelling eens een ingang naar een verborgen tearoom, die verstopt was achter een schilderij van een ander kunstenaar.

Toen hij werd uitgenodigd voor een tentoonstelling bij P/////AKT, viel zijn oog op het pand naast de kunstruimte. Een bouwplaats, waar momenteel een enorme hijskraan staat. Volgens een spandoek van het bouwbedrijf worden er twintig ‘energiezuinige en aardgasloze, atelierwoningen, bedrijfsruimte en parkeergarage’ gebouwd. Niet echt een uitzondering, want overal in de buurt maken braakliggende terreinen en voormalige loodsen plaats voor luxe appartementen.

Doolhof

Vanuit de bovenverdieping bij P/////AKT heb je een mooi overzicht over de bouwplaats. Daar zie je ook hoe de ondergrondse parkeerplaats inmiddels aan het oog wordt onttrokken door een betonnen vloer. Daarop verrijst de begane grond en een stukje daarvan heeft Augustas Serapinas één op één gekopieerd in de tentoonstellingszaal van Pakt.

Hij kreeg de bouwtekeningen van het project en huurde metselaars in om het werk uit te voeren. Als je de ruimte betreedt, kom je in een soort doolhof van grijze betonblokken, omgeven door gereedschap, steigers en bouwmaterialen. Hier komen, bij de buren, onder andere een hal, trappenhuis en een autolift. Serapinas maakte met de bouwvakkers de afspraak dat ze ‘af en toe’ zouden komen om aan de constructie te werken, maar het is niet de bedoeling dat het werk helemaal afkomt. De installatie blijft zo een soort schets, een parallel universumpje van wat bij de buren gaat gebeuren.

20 Apartments

Wie Augustas Serapinas
Waar P/////AKT, Zeeburgerpad 53
Te zien t/m 26/7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden