PlusBoekrecensie

Het allereerste Steen-prentenboek ooit, met een catch

Marjolijn de Cocq
Illustratie naar aanleiding van het Boekenweekthema Familiealbum in 1999.  Beeld
Illustratie naar aanleiding van het Boekenweekthema Familiealbum in 1999.

‘Dierb’re vrienden,’ luidde de mail die kunstenaar en illustrator Paul van der Steen, alias Steen, ook wel ‘Meester Steen’ genoemd, eind november uitzond. ‘Het is er van gekomen, de geboorte van een jongetje: het allereerste Steen-prentenboek ooit, een bibliofiele uitgave van de Hof van Jan.’

Negentig literaire tekeningen bevat het boek, vanaf 1990 t/m heden, uit NRC Boeken en Het Parool; vrije literaire tekeningen, waaronder een door Covid-19 aangejaagde serie over het ­lijden van de mens. En met als toegift een los ­ingevouwen vel met boekenweekstrippagina’s uit Het Parool, zoals de hierboven afgebeelde uit 1999.

Thema destijds was ‘Familiealbum - Ouders en kinderen in de literatuur’, en Steen zocht het bij ‘moeder’ en Boekenweek­geschenkauteur van dienst Connie Palmen thuis, op de bank met Hans van Mierlo en huilbaby Adriaan van Dis; met onder meer een pijp lurkende opa-uitgever Mai Spijkers, schrijver P.F. Thomése die Anna Enquist afranselt, de broertjes Krabbé, Ronald Giphart met zijn pop en een doktertje spelende Ivan Wolffers en Marion Bloem. Ischa Meijer keek toe vanaf de muur en zag dat het goed was.

Journalistieke tekeningen

Van der Steen (1969) studeerde aan Kunstacademie Minerva in Groningen. Hij debuteerde in kinderbladen en brak door met zijn journalistieke tekeningen voor Het Parool. Hij maakte vijftien jaar lang de maandelijkse portretten bij de feministische meetlat in Opzij en publiceert sinds 2011 literaire portretten in NRC Boeken. Ook tekent hij voor bibliofiele uitgaves, zoals eerder het boek Negenenhalf leven – Katten in de literatuur (Hof van Jan, 2015).

De tekeningen in Want ik ben ziek van liefde brengen schrijvers in beeld van heel oud (Homerus, Sapfo) via klassieken (Kafka, Céline) tot moderne auteurs als Marieke Lucas Rijneveld en Rachel Cusk. Er is een grab ‘m by (in dit geval the titties)-optreden van Donald Trump bij De kapitein en de Glory van Dave Eggers en de titel is ontleend aan het Hooglied uit de Bijbel (in de vertaling van Pius Drijvers en Jan Renkema): ‘Geef mij toch wat te eten/ rozijnenkoeken, een paar appels/ want ik ben ziek van liefde.’

Het voorwoord is van P.F. Thomése, die verhaalt hoe Steen zich met eerbied voor detail over de kwetsbaarheid van zijn figuren buigt. ‘Zijn zorgvuldige en zorgzame penvoering wordt zo tot eucharistieviering van ons aller vergankelijkheid. Uit nederigheid werkt hij met Bic-balpennen op bijeengescharreld papier (...) Ecce homo, bezie de mens. En toch lijken zijn tekeningen als twee druppels snot, ze lijken meedogenloos op de hopeloze, vergankelijke, in onontkoombare staat van ontbinding verkerende schrijvers-ikken.’

Er is wel een catch: Want ik ben ziek van liefde is verschenen in een gelimiteerde en ­gesigneerde opgave van slechts 210 exemplaren.

Want ik ben ziek van liefde is te bestellen via hofvanjan.nl. Tentoonstelling t/m 9 januari 2021 in galerie Kruis-Weg68, Haarlem.

Prentenboek

Paul van der Steen
Want ik ben ziek van liefde
Hof van Jan, €45, 100 blz.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden