Ten slotte

Herman Stok 1927-2021. Baken van beschaving in de wilde jaren zestig

Op 93-jarige leeftijd overleed radio- en tv-coryfee en oud-Paroolmedewerker Herman Stok. Het door hem gepresenteerde Top of Flop was het eerste popprogramma op de Nederlandse buis.

Herman Stok in 1965. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Herman Stok in 1965.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Bij de BBC heette het Jukebox Jury, in Nederland kwam het in 1961 op de buis als Top of Flop. Een vierkoppig panel oordeelde over nieuw uitgebrachte platen. Hoorden zij er een hit in, dan rinkelde presentator Herman Stok met een tafelbel (die hij had geleend van zijn moeder). Bij een negatief oordeel, zoals dat werd geveld bij plaatjes van – echt – Elvis en The Beatles, dan kneep hij in een toeter.

Geheime relatie

Het eerste popprogramma op de Nederlandse televisie blonk uit in simpelheid, maar Stok werd er op slag een BN’er avant la lettre door, en zou dat nog lang blijven. De presentator, die gisteren op 93-jarige leeftijd overleed, was in de wilde jaren zestig een baken van beschaving. Hij was al halverwege de dertig toen hij aan Top of Flop begon, ging altijd onberispelijk gekleed en gekapt en sprak keurig Nederlands. Een ideale schoonzoon.

Meisjesidool woonde op het moment van zijn doorbraak al jaren samen met zijn vriend Kees van Maasdam. De twee hadden vanaf 1950, aanvankelijk in het geheim, een relatie. In datzelfde jaar haalde Maasdam, die bij de Vara werkte, Stok naar de radio. Op de Disselwagen was het eerste radioprogramma dat Herman Stok presenteerde; zijn baan als boekhouder bij een groothandel in groente en fruit zegde hij op.

Tijd voor Teenagers

In 1963 nam hij het presentatorschap over van Tijd voor Teenagers, een programma dat al sinds 1959 bestond. Zoals Top of Flop in Nederland het eerste popprogramma op tv was, was het door Vara-medewerker Co de Kloet bedachte Tijd voor Teenagers dat op de radio. Het programma had een eigen hitlijst, De Tijd voor Teenagers Top 10, die eerst door de luisteraars werd samengesteld en later werd gebaseerd op verkoopcijfers.

Stok, die in dezelfde tijd een wekelijkse tienerrubriek in Het Parool ­verzorgde, was er ook bij toen The Beatles in 1964 Nederland aandeden. Hij presenteerde de tv-show die de groep in het Hillegomse Treslong ­opnam voor de Vara en zat als radioverslaggever in de rondvaartboot waarmee de jongens hun beroemde tocht over de Amsterdamse grachten maakten. Stok had grote waardering voor The Beatles, hoewel hij zelf meer van zangers als Frank Sinatra en Bing Crosby hield.

Vervroegd pensioen

Een managementsbureau voor artiesten dat Stok en Van Maasdam in 1965 begonnen, was geen lang leven beschoren. Stok keerde terug naar de Vara, waar hij algemene radio- en tv-programma’s ging maken. Populair was in de jaren zeventig Z.O., een op zaterdagochtend uitgezonden radioshow die hij samen met Letty Kosterman presenteerde. Van Maasdam was de regisseur.

Vanwege een grote reorganisatie bij de Vara gingen Herman Stok en Kees van Maasdam in 1988 met vervroegd pensioen. Toen Van Maasdam in 2019 overleed, hadden de twee bijna 69 jaar een relatie gehad. Een maand geleden werd bij Stok een ernstige vorm van kanker vastgesteld. Zijn bel en toeter van Top of Flop, die hij altijd had bewaard, gaan naar het Nederlands Instituut voor Beeld en ­Geluid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden