Herman Koch krijgt eigen documentaire

Schrijver Herman Koch (63) krijgt een eigen documentaire, die in september is te zien op het Nederlands filmfestival in Utrecht. 'Mijn gezin stond niet te trappelen.'

Koch schreef de bestsellers als Het Diner. Zomerhuis Met Zwembad en De Greppel.Beeld anp

U was altijd terughoudend in privézaken. Vanwaar deze documentaire?
"Zelf zou ik dit niet snel initiëren. Het was een idee van Pieter Verhoeff, die ik al jaren ken. Een goeie filmer en documentairemaker. Ik heb er vertrouwen in dat hij er iets moois van maakt. En ik dacht: waarom ook niet. Dan hoeft dat pas over tien jaar weer. Of misschien wel nooit meer."

Voor het eerst komen uw vrouw en zoon ook aan het woord.
"Ze stonden eerlijk gezegd niet te trappelen, maar voor die ene keer... We zijn met z'n vieren aan de keukentafel gaan zitten, waarbij Pieter wat vragen stelde. Verder is het een soort tourneemovie. Pieter heeft me gevolgd rond de Boekenweek en in zaaltjes waar ik lezingen gaf."

De documentaire heet Echt Herman Koch, De Man Achter De Maskerade. Dat klinkt heftig."
Ja, een beetje wel. Ik snap wel dat je een film voor het voetlicht wilt brengen, dus doe je dat met een catchy zin, maar die is voor de rekening van de bedenker."

Kende u de titel niet?
"Pieter had me uiteraard gevraagd of Echt Herman Koch goed was. Dat van die maskerade las ik pas in het persbericht. Dat suggereert dat we tot nu toe alleen maar de maskerade hebben gezien en we in deze film ein-de-lijk de échte Koch te zien krijgen. Eerlijk gezegd ken ik mijn maskerade niet, eerder die van anderen in dit metier. Dus ben ik erg benieuwd."

Heeft u invloed op het resultaat?
"Het is Pieters documentaire. We hebben wel de afspraak dat we erover praten als er echt iets is, maar ik heb er vertrouwen in. Ik denk niet dat mijn blik erg kritisch moet zijn, want ik vraag me sowieso af hoe leuk ik het vind om 50 minuten lang naar dat geleuter van mezelf te kijken."

Wat kunnen we op papier van u verwachten?
"In oktober komt Of Heb Ik Het Verzonnen? uit, een briefwisseling met Wanda Reisel, die ik in de jaren tachtig heb leren kennen op school. Pas in het najaar van 2018 verschijnt mijn nieuwe roman, Finse Dagen."

Lees ook: Het Amsterdam van Herman Koch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden