Herman Brood krijgt museum in Zwolle

Op de Blijmarkt in Zwolle is woensdag de bouw van start gegaan van The Herman Brood Experience: een permanent museum over de Rock 'n Roll Junkie.

Tom Kieft
Herman Brood aan het schilderen. Beeld Screenshot documentaire
Herman Brood aan het schilderen.Beeld Screenshot documentaire

Herman en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De 'knuffeljunk' woonde hier sinds de jaren tachtig, had hier tot zijn dood zijn atelier en was in menig Amsterdams café bijna onderdeel van het meubulair. Ook overleed hij in Amsterdam in 2001, toen hij zichzelf van het Hilton Hotel in Zuid wierp.

Toch is er volgens Ivo de Lange, jeugdvriend, ondernemer en initiatiefnemer van het nog te openen museum, geen twijfel over dat The Herman Brood Experience in Zwolle thuishoort. "Hij is hier geboren, hè," zegt hij. De Lange maakte in zijn huis in Zwolle regelmatig samen met Brood kunst. "Herman is dan misschien in Amsterdam groot geworden, maar de beginjaren van zijn carrière waren hier."

Salonfähig
De Lange deed tien jaar geleden al een poging om een museum ter ere van zijn overleden vriend op te richten, maar dat werd door de gemeente afgeschoten. "Herman was niet salonfähig; die christelijke partijen hier wilden niets van hem hebben, om zijn junkie-zijn."

Maar nu heeft hij groen licht gekregen, en is woensdag met steun van de gemeente de bouw van start gegaan van het museum, dat komt in een monumentaal pand op de Zwolse Blijmarkt

Ode aan Herman
In het museum komen persoonlijke voorwerpen van Brood, afkomstig uit de privécollectie van De Lange en weduwe Xandra Brood. "Het wordt een grote ode aan Herman. Rock 'n roll-gerelateerde dingen, maar ook brieven, tekeningen en gedichten, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes."

Het museum krijgt een omvangrijke Herman Brood-winkel, waar fans schilderijen, zeefdrukken, muziek, documentaires en boeken van Herman Brood kunnen kopen. Het museum opent naar verwachting eind april.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden