Herinrichting Stedelijk 7 ton duurder uitgevallen

De kosten van de herinrichting van het Stedelijk Museum zijn 700.000 euro hoger uitgevallen dan vooraf begroot. In totaal heeft het project 2.870.00 euro gekost.

Maxime Smit
null Beeld anp
Beeld anp

Dat laat de interimdirecteur van het Stedelijk, Jan Willem Sieburgh, weten in een brief aan de gemeente.

Vooral een nieuwe wandenconstructie van staal is duurder uitgevallen dan gedacht. 'Die moest voldoen aan de juiste specificaties (zoals mate van trilling, flexibiliteit, stevigheid) om geschikt te zijn voor het ophangen en plaatsen van kunst,' schrijft Sieburgh.

Het museum stelt dat het de extra kosten heeft kunnen opvangen in de begroting.

Sponsors
Het overgrote deel van de herinrichting is gefinancierd met sponsorgelden, blijkt uit de brief van de directeur. Van de ruim 2,8 miljoen euro komt 1,5 miljoen van sponsors.

Wethouder Simone Kukenheim (Kunst en Cultuur) laat middels een brief aan het College van b. en w. weten dat de hoger uitgevallen kosten geen invloed hebben op de 'exploitatie van het museum'.

Voordeel
Het Stedelijk bracht de gemeente in februari 2016 voor het eerst op de hoogte van de herinrichtingsplannen, die zijn gerealiseerd door het bureau van architect Rem Koolhaas. Er wordt sinds oktober 2016 aan gewerkt, toen nog onder directeur Beatrix Ruf.

Het idee was dat de herinrichting, of 'rehang' zoals het museum het noemde, in mei van dit jaar voltooid zou zijn. Dat liep uit en nu presenteert het museum de nieuwe indeling op 16 december.

Sieburgh schrijft dat de herinrichting van de grote kelder op termijn financieel juist voordeliger blijkt voor het museum. De kelder had voorheen geen vaste wanden en moest daarom voor elke tentoonstelling opnieuw ingericht worden, wat duur is. De nieuwe opstelling blijft zeker vijf jaar bestaan.

Eén miljoen
In oktober 2016 zei architect Rem Koolhaas tegen Het Parool dat hij ervan uitging dat de herinrichting niet meer dan een miljoen euro zou bedragen. "Je hebt het niet over een miljoen," antwoordde hij op de vraag wat de nieuwe plannen gingen kosten.

Jan Willem Sieburgh laat weten niet te weten waar dat cijfer toen op was gebaseerd. "Misschien had hij het toen over een deel van de plannen. Dat kan ik niet beantwoorden."

Het kantoor van Koolhaas laat weten op het moment niet te kunnen reageren. Wel komt het donderdag met een eigen verklaring over de herinrichting van het Stedelijk.

Lees ook: Stedelijk Museum nieuwe stijl: (weer) even geduld a.u.b.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden