PlusFilmrecensie

Here We Move, Here We Groove: zoektocht naar een nieuw Europees geluid

Roosje van der Kamp
null Beeld

Een litteken. Zo omschrijft de Berlijnse taxichauffeur en dj Robert Soko de hobbel in de weg die markeert waar de Berlijnse muur ooit stond. Als hij er met zijn taxi overheen rijdt, maakt het een geluid: dub dub. Het lijkt wel de beat voor een nieuw soort grensoverschrijdende muziek.

De wat chaotische documentaire Here We Move, Here We Groove volgt Soko, organisator van de ooit zo populaire Balkan Beats-nachten, terwijl hij op zoek is naar dit nieuwe Europese geluid. Dat probeert hij te vinden bij de nieuwe migranten in Europa, vluchtelingen uit landen als Syrië en Palestina. “Bewegen is de essentie van de mens,” zegt zijn vrouw ietwat fetisjistisch over deze personen die al jaren op de vlucht zijn. Vluchtelingen zijn volgens haar daarom misschien meer mens dan zij.

Soko’s zoektocht naar een nieuw geluid is cru, want thuis verstaat hij zijn eigen dochter niet. Zij spreekt, net als haar moeder, Arabisch. Als hij haar in het Duits aanspreekt, wordt ze boos. “Geen Duits!”

Gaandeweg wordt Soko’s hoop op een overstijgend Europees geluid ontmaskerd als naïef optimisme. Communicatie blijkt namelijk ook een probleem in zijn band. Als hij verschillende muzikanten – kleur­rijke personen die niet altijd evenveel aandacht krijgen in de propvolle documentaire – in verschillende talen een lied over alcohol laat zingen, lijkt dat in eerste instantie hun verschillen te overstijgen. Maar in een groep met uiteenlopende geloofsovertuigingen drinkt niet iedereen. Zelfs alcohol verbindt niet altijd.

Het enige dat universeel blijkt te zijn, lijkt de film uiteindelijk te suggereren, zijn de scheidslijnen tussen de een en de ander. Zelfs als Soko, zijn familie en het bezoek couscous delen ­– gezamenlijk uit één grote schaal etend – ontstaan er grenzen: muren van couscous die de verschillende porties afbakenen. Wat voor geluid zouden die maken?

Here We Move, Here We Groove

Regie Sergej Kreso
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden