PlusBalletrecensie

‘Henry’ thuis kijken: dat voelt toch anders

Fritz de Jong
De online registratie van Henry, door Scapino Ballet Rotterdam, roept gemengde gevoelens op. Foto Itamar Serussi Beeld Itamar Serussi
De online registratie van Henry, door Scapino Ballet Rotterdam, roept gemengde gevoelens op. Foto Itamar SerussiBeeld Itamar Serussi

Henry is een van die zeldzame voorstellingen die beter worden nadat je het theater al lang en breed verlaten hebt.” Dat schreef ik vijf jaar geleden na het zien van Itamar Serussi’s overweldigend staaltje totaaldans. Destijds deed deze krant nog aan sterrenwaardering en uw recensent beloon- de het door Scapino Rotterdam met volle inzet uitgevoerde bewegingsbombardement met vijf sterren.

Het video-on-demand-weerzien met Serussi’s complexe choreografie roept helaas gemengde gevoelens op. Enerzijds is het mooi om in close-up te kunnen kijken naar de opmerkelijke positioneringen van armen, benen en andere lichaamsdelen waarin Serussi grossiert. Tegelijkertijd mis je daardoor veel. Kenmerkend voor de voorstelling is namelijk dat er overal op het toneel iets gebeurt, of zou kunnen gebeuren. De regelmatig terugkerende totaalshots, die vanuit een hoog standpunt overzicht bieden over het met dansers bezaaide toneel, kunnen de toeschouwerservaring niet vervangen.

De thuiskijker heeft het afgelopen jaar gezien hoe dansgezelschappen hun voorstellingen steeds beter naar het kleine scherm zijn gaan vertalen. De afstandelijke, vanuit de zaal gedraaide registratie die Scapino nu online zet, is duidelijk van voor het coronatijdperk, en zal vooral bedoeld zijn geweest voor intern gebruik.

Afgezien van de soms slordige kadrering en een cameravoering die achter de feiten aan loopt: deze opzet doet geen recht aan Serussi’s beeldtaal. Juist een voorstelling als Henry met haar steeds wisselende dansersformaties, en haar door muziek en lichtontwerp onderstreepte sfeer van verhoogde opwinding, zou gediend zijn met een beweeglijke camera die de kijker meesleurt in de actie.

Kijkers die Henry al eens in het theater beleefden moeten deze (overigens zeer schappelijk geprijsde) registratie vooral kijken, om de herinnering op te frissen. Wie de voorstelling nog nooit zag, zal er vermoedelijk weinig chocola van kunnen maken en kan beter wachten tot ­Scapino dit bijzondere stuk weer eens live op de planken brengt.

Dans

Henry. Door Scapino Ballet Rotterdam

Te zien on demand via scapinoballet.nl, van 28/3 t/m 9/5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden