Hendrik Groen wint NS-publieksprijs

Hendrik Groen heeft met zijn 'Pogingen iets van het leven te maken' de NS Publieksprijs gewonnen.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Groen is een pseudoniem en alleen uitgeverij Meulenhoff weet van wie. Groen is in het boek de 83-jarige verteller over het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. De NS-publieksprijs won hij met 26 procent van de 118,312 stemmen.

De prijs werd woensdagavond in de uitzending van De Wereld Draait Door in ontvangst genomen door 'Dien en Stien', bewoonsters van een vergelijkbaar verzorgingstehuis in Noord. Een woordvoerder van Meulenhoff liet weten dat het prijzengeld gedoneerd wordt aan stichting Tijdmachine, dat activiteiten organiseert voor ouderen. De identiteit die achter het pseudoniem Groen schuil gaat bleef immer geheim.

Een goede kok
Groen in zijn boek over geld: "Als ik de jackpot win, koop ik een privébejaardenhuis voor mijzelf en mijn vrienden. Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant of hoofd huishoudelijke dienst. Geen regels, geen statuten, geen reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur. Er is wel plaats voor gezond verstand, vriendelijk personeel en een goede kok.''

De andere genomineerden voor de prijs waren As in tas van Jelle Brandt Corstius (Das Mag), De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl (Querido), De verwarde cavia van Paulien Cornelisse (uitgeverij Cornelisse), Gij nu van Griet Op de Beeck (Prometheus) en Neem een geit van Claudia de Breij (Lebowski).

Journalist en schrijver Hugo Borst was in eerste instantie niet genomineerd, maar mocht dankzij een riant aantal 'vrije' stemmen op zijn boek Ma woensdag alsnog aanschuiven.

Hoewel Meulenhoff zich nog altijd op de vlakte hield, lijkt alles erop dat Amsterdammer Peter de Smet achter het pseudoniem schuilgaat. Dat onthulde NRC in april: Spel is uit voor Hendrik Groen en zijn bestseller-dagboeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden