Helen Verhoeven wint ABN Amro Kunstprijs

Helen Verhoeven heeft de achtste editie van de ABN Amro Kunstprijs gewonnen. De jury vindt haar een bijzonder talentvolle kunstenaar die traditie en actualiteit samenbrengt in een beeldtaal die uniek is voor haar generatie.

Jan Pieter Ekker
Helen Verhoeven. Beeld Def Image
Helen Verhoeven.Beeld Def Image

Verhoeven krijgt in maart 2019 een tentoonstelling in de Hermitage en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN Amro, inclusief een publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro.

Ook wordt werk aangekocht voor de ABN Amro-kunstcollectie. "Het is mooi dat ik word begrepen", aldus Verhoeven in een telefonische reactie. "Dat mijn werk communiceert, en dat mensen er misschien nog wel meer in zien dan ik had gehoopt."

Religieuze thema's
Op haar 12de verhuisde Verhoeven naar de Verenigde Staten - haar vader, de filmmaker Paul Verhoeven, maakte toen de stap naar Hollywood. Ze volgde kunstopleidingen in San Francisco, New York en Amsterdam en woont nu in Berlijn.

Haar werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en de Saatchi Gallery in Londen. In 2008 won ze de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 2010 de Wolvecamprijs, een tweejaarlijkse prijs voor schilderkunst.

Voor het nieuwe pand van de Hoge Raad in Den Haag maakte Verhoeven in 2015 een 6,5 bij 4 meter metend schilderij over de geschiedenis van recht en onrecht in Nederland. Beeld Johannes Schwartz
Voor het nieuwe pand van de Hoge Raad in Den Haag maakte Verhoeven in 2015 een 6,5 bij 4 meter metend schilderij over de geschiedenis van recht en onrecht in Nederland.Beeld Johannes Schwartz

Voor het nieuwe pand van de Hoge Raad in Den Haag maakte Verhoeven in 2015 een 6,5 bij 4 meter metend schilderij over de geschiedenis van recht en onrecht in Nederland. Begin dit jaar had ze een grote tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, Oh God, waarvoor ze zich verdiepte in de klassieke en religieuze thema's van de middeleeuwse kunst.

Nauwgezette schilderstijl
En eerder deze maand toonde haar Amsterdamse galerie Stigter Van Doesburg op de prestigieuze kunstbeurs Art Basel haar installatie Church I, waarin Verhoeven technieken als glas in lood, mozaïek, schilder- en beeldhouwkunst laat samenvloeien.

In het werk van Verhoeven is niets wat het lijkt, stelt de jury. In een ogenschijnlijk naïeve, maar nauwgezette schilderstijl breekt ze met de regels van plaats, tijd en ruimte. 'Haar schilderijen verleiden de toeschouwer door een geruststellend herkenbare opbouw, maar bij nadere beschouwing zitten ze vol tegenstrijdige boodschappen.'

Uitgebreid onderzoek
Het werk van Verhoeven wordt voorafgegaan door een uitgebreid onderzoek naar de meest uiteenlopende bronnen zoals beelden uit medische studies, interviews, wetenschappelijke archieven en het internet.

Daarnaast valt Verhoeven de jury op door een volstrekt eigen beeldtaal. 'Ze flirt met kunsthistorische tradities en botsende stijlen, schildert virtuoos - soms bewust grof en onbeholpen, soms uiterst precies - en beweegt zich vrijelijk heen en weer tussen perspectief, close-up en fragmentatie, zonder het geheel uit het oog te verliezen. Het geeft haar schilderijen soms een cinematografisch karakter: een compilatie van tijdsmomenten die een onvoorspelbaar, maar onontkoombaar vervolg suggereren.'

Verhoeven brengt donderdag een werkbezoek aan de Hermitage en Circl.ART, om de prijs in ontvangst te nemen en om de specifieke tentoonstellingslocaties te bekijken zodat zij kan beginnen met de ontwikkeling van haar presentaties. "Het gaat als een trein. Ik kom net terug uit Bazel, en kan nu alweer over iets nieuws gaan nadenken. Alles kan op dit moment. Ik kan voortborduren op vorige projecten of weer een heel nieuwe richting inslaan. Ik heb een zee aan mogelijkheden voor me."

Kunstprijs
De jury van de achtste ABN Amro Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Danila Cahen (curator ABN Amro-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum) en Silvia Zonneveld (Managing Director ABN Amro). De afgelopen jaren ging de prijs naar Saskia Noor van Imhoff, Marijn van Kreij en Melvin Moti.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden