PlusDocumentaire

Heise plaatst zijn familie in de grotere Duitse geschiedenis

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld

Heimat ist ein Raum aus Zeit
Regie Thomas Heise
Te zien in Eye

Welke sporen laat het verleden na in het heden? Die vraag staat centraal in Heimat ist ein Raum aus Zeit. Thomas Heises documentaire is de eerste film in de zomerreeks Previously Unreleased, waarin Eye Filmmuseum negen films uitbrengt die de Nederlandse distributeurs onterecht links hebben laten liggen.

In het geval van Heimat ist ein Raum aus Zeit (dat afgelopen november al op het Idfa te zien was) is het niet zo vreemd dat men het niet aandurfde. Een 3,5 uur durende documentaire in zwart-wit, dat is nu eenmaal niet makkelijk te verkopen – hoe waardevol de film ook is.

Want dat is hij. Heise vertelt de 20ste-eeuwse geschiedenis van Duitsland via de geschiedenis van zijn familie. De voice-over van de documentaire is geheel opgebouwd uit documenten uit Heises familie­archief, voorgelezen door de regisseur zelf – brieven en dagboeken maar ook schoolopstellen en sollicitaties. In vier hoofdstukken scheert hij langs 100 jaar familie­geschiedenis en 100 jaar wereldgeschiedenis – van de economische ineenstorting van de Weimarrepubliek via twee wereldoorlogen naar Heises jeugd in communistisch Oost-Duitsland en de val van de Berlijnse muur.

De documenten komen soms ook in beeld, aangevuld met familiefoto’s, maar voor het grootste deel van Heimat ist ein Raum aus Zeit wordt de voice-over begeleid door imposante zwart-witbeelden van verstilde landschappen en verlaten steden. Beelden van hoe Duitsland er nú bij ligt. Goed georganiseerde metrostations en rijtjeshuizen voor brave burgers, maar ook een vervallen concentratiekamp. En steeds opnieuw weer spoorlijnen, ooit de bloedtoevoer van een genocide en nu de aderen van de industrie, met vrachttreinen vol fonkelnieuwe auto’s.

Heises epische beelden tonen het schuldige landschap van Duitsland. Daardoor houdt hij steeds de grotere werkelijkheid in het vizier, ook waar de brieven slechts alledaagse banaliteiten beschrijven. Heise plaatst zijn familie in de grotere geschiedenis die voor zijn voorouders in het moment zelf nooit volledig te begrijpen was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden