Heinekenprijs voor Yvonne Dröge Wendel

Beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel krijgt de tweejaarlijks Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. Zij ontvangt 100.000 euro, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie of tentoonstelling. De Heinekenprijs is de grootste beeldendekunstprijs van Nederland. De uitreiking is op 29 september.

Kees Keijer
null Beeld Yvonne Dröge Wendel
Beeld Yvonne Dröge Wendel

Dröge Wendels onderzoek richtte zich de afgelopen jaren op de relatie tussen mensen en dingen. De prijs komt daarom volgens haar op een 'wonderbaarlijk goed moment' omdat recente wetenschappelijke inzichten haar onderzoek ondersteunen.

"Vroeger werden dingen gezien als passief en functioneel, maar als je een fles ziet als iets actiefs, als een ding dat vloeistof kan bevatten, kijk je er anders naar."

De jury roemt het werk van Yvonne Dröge Wendel omwille van haar originaliteit, inventiviteit en vitaliteit. 'De drijfveer achter haar werk is voelbaar en zichtbaar aanwezig: op een speelse, filosofische manier onderzoekt Dröge Wendel hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden.'

Zachte zwarte bal
Een voorbeeld van dat laatste is de zachte, zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met hulp van het publiek een weg door straten en steegjes baant.

Yvonne Dröge Wendel (Karlsruhe, 1961) woont en werkt in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en was artist in residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam (1993-1994) en de Delfina Studios in Londen (2002-2003). Ze is hoofd van de afdeling beeldende kunst van de Rietveld Academie.

Het publiek reageert met zichtbaar plezier op het object en gaat ermee aan de haal. Dröge Wendel: "De eerste keer was in Leeuwarden. Er gebeurden allerlei onverwachte dingen in de donkere straten. Dronken studenten die totaal verrast werden, zakenlieden die eronder gingen liggen."

De bal reist nog steeds naar allerlei steden in het buitenland, steeds met onvoorspelbare gevolgen.

De Heineken wordt sinds 1988 eens in de twee jaar uitgereikt aan een in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Eerdere laureaten waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen en Wendelien van Oldenborgh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden