Heinekenontvoerder trekt boek op laatste moment terug

Heinekenontvoerder Jan Boellaard zou in een boek een rij van gewelddadige overvallen bekennen, maar trekt zich op het allerlaatste moment terug. ‘Ik wil de vuile was niet buiten hangen,’ meldt hij via zijn uitgever. ‘Het manuscript blijft op de plank liggen.’

Koen Voskuil
De omslag van het boek van Jan Boellaard dat twee weken voor publicatie toch niet verschijnt. Beeld Uitgeverij Lebowski
De omslag van het boek van Jan Boellaard dat twee weken voor publicatie toch niet verschijnt.Beeld Uitgeverij Lebowski

In de biografie Wij willen gangster worden, die eind deze maand zou verschijnen, zou Boellaard (67) voor het eerst een boekje opendoen over een serie onopgeloste overvallen vóór de Heinekenontvoering in 1983. Boellaard baseert zich op vijftienhonderd pagina’s dagboekaantekeningen, die hij liet bewerken door zijn broer George. Waarom hij zijn manuscript nu terugtrekt, is niet bekend.

Eind jaren zeventig – Willem Holleeder zou pas in 1981 aansluiten – vormde Boellaard samen met Cor van Hout en Frans Meijer een criminele organisatie onder de naam Epancratius. De drie pleegden zeer gewelddadige overvallen op banken en geldlopers. Hoewel ze breed werden uitgemeten in de media, werden de drie nooit gepakt.

Speedbootoverval

De overvallen waren verrassend goed uitgedacht. Neem de speedbootoverval uit 1976 op het Amsterdamse Girokantoor. De drie stormden binnen met stenguns en losten schoten. Een bankmedewerkster sprong uit paniek van één hoog uit het raam en raakte gewond. Met zo’n 600.000 gulden verlieten de drie het pand, sprongen in een speedboat en raceten weg.

In 1980 beroofden de mannen schietend de Makro in Duivendrecht. Opbrengst: 2,1 miljoen gulden. Hoewel de politie doorhad dat de serie overvallen door dezelfde groep was uitgedacht, konden ze de daders niet achterhalen. De Untouchables, werden de overvallers genoemd.

Hoewel het bewijs dat de Heinekenontvoerders achter de overvallen zaten zich later opstapelde, werden ze nooit vervolgd. Dit tot frustratie van slachtoffers zoals de toenmalige marechaussee Paul van Hove, die in 1977 in een vuurgevecht belandde met – naar zijn stellige overtuiging – Cor van Hout en Jan Boellaard.

Bekentenis

Naar het boek van Boellaard werd daarom reikhalzend uitgekeken. Uitgever Lebowski kondigde het met veel tromgeroffel aan. Het zou geen boek worden, maar een bekentenis. Waarom de Heinekenontvoerder zich twee weken voor publicatie terugtrekt, is niet bekend.

Van zijn voormalige collega-ontvoerders heeft Boellaard weinig te duchten. Cor van Hout werd geliquideerd. Willem Holleeder zit levenslang voor verschillende liquidaties. Frans Meijer werd in oktober 2018 opgepakt met plaksnor en een pistool en kreeg dit jaar drie jaar cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een geldauto.

Toch heeft iets Jan Boellaard, alias De Poes, doen besluiten van publicatie af te zien. “Het zal het meest ongelezen boek van Nederland blijven,” aldus auteur George Boellaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden