Update

Heineken sluit Kooistracafés April en Three Sisters

AMSTERDAM - De stad is woensdag weer twee horecazaken kwijtgeraakt als gevolg van het conflict tussen Heineken en horecatycoon Sjoerd Kooistra. Woensdagochtend vervingen deurwaarders de sloten van de Three Sisters/NY Steakhouse aan het Rembrandtplein en April in de Reguliersdwarsstraat. Dat gebeurde op last van Heineken, dat zegt nog tien miljoen euro tegoed te hebben van de kroegenkeizer.

Een driedubbel kort geding dat Kooistra en zijn pachters gisteren nog aanspanden tegen de bierbrouwer leidde tot escalatie van het conflict, maar niet tot het behoud van enkele tientallen arbeidsplaatsen in de beide bedrijven.

Heineken is het betalingsconflict met Kooistra 'helemaal zat' en ging niet in op bemiddelingspogingen van rechter Han Jongeneel, noch op last-minute voorstellen van Kooistra zelf.

Heineken haalt, in verwoede pogingen om eindelijk wat betalingen van Kooistra los te krijgen, het net rond de Groningse horecatycoon steeds verder aan. De bierbrouwer heeft al beslag gelegd op de inboedel van drie van Kooistra's woonhuizen en sloot eerder de horecagelegenheden Exit en Dante in Amsterdam. Maar Kooistra wijst alle verantwoordelijkheid van de hand.

Dat doet hij met instemming van de rechter, ook gisteren: als Heineken geld wil zien van 41 pachters van Kooistra - die al anderhalf jaar niet meer betalen, althans niet aan Heineken - dan moet de brouwer niet bij Kooistra zijn.

Heineken huurt de 41 zaken van Sjoerd Kooistra voor 7,5 miljoen euro per jaar, contractueel tot 2021. Dat leverde vorig jaar een bierafname op van 13.000 hectoliter. Tot maart vorig jaar zorgde Kooistra's BV Plassania ervoor dat Heineken hetzelfde bedrag dat het aan huur betaalt, terugkreeg van de pachters. De ene dag stortte Heineken de huur, de volgende dag keerde hetzelfde bedrag terug als pacht. Heineken wil hoofdhuurder zijn omdat het Kooistra rond 60 miljoen euro aan bankgaranties heeft verstrekt, terwijl Kooistra meent dat de brouwer het doet om pachters langlopende afnameverplichtingen te kunnen opleggen.

In maart vorig jaar werden tussen Heineken en Plassania andere bedrijven gezet, de Gouden Kooi BV en Kropa BV, waarmee Heineken geen overeenstemming kreeg, terwijl men er wel mee akkoord ging dat Kooistra niet langer borg stond voor de pacht van de exploitanten. Heineken erkent nu 'te goed van vertrouwen' te zijn geweest, heeft inmiddels geen idee meer waar de achterstallige betalingen vandaan moeten komen en spreekt daarom, via de rechter, steeds Kooistra aan.

Maar ook in dit vijfde kort geding in een lange reeks van schermutselingen is de uitkomst dat het incassorisico bij Heineken zelf ligt. En dus niet bij Kooistra, hoezeer hij ook in de wirwar van pachters en v's aan alle touwtjes trekt. Terwijl hij volgens Heineken op dit moment dubbel incasseert: de huur van Heineken en de pacht van alle exploitanten.

Kooistra probeerde gisteren sluiting van April en Three Sisters af te wenden, waartoe Heineken op grond van een eerder vonnis gemachtigd is, maar rechter Jongeneel wees alle vorderingen af. Dit nadat partijen elkaar, wederom, in de haren waren gevlogen. Volgens advocaat Oscar Hammerstein van Kooistra maakt Heineken zich schuldig aan afpersing en is er kennelijk geen ander doel dan Plassania kapot te maken, om zo de onderneming te kunnen naasten. ''Heineken hoopt dat Plassania straks de financiers niet meer kan betalen. Dan komen als een lawine al die panden vrij.''

Heinekens advocaat Sander van der Zwan denkt dat Plassania/Kooistra bezig is het ene gat met het andere te dichten en maakt zich ernstig zorgen over huidige en toekomstige vorderingen, nu ook andere partijen stevige procedures tegen Kooistra voeren, waaronder koffiebrander Smit & Dorlas met een faillissementsaanvraag. ''Er wordt niet meer of nog niet betaald, en in de praktijk nooit.'' Volgens hem verknoopt Plassania de rechtsverhoudingen in de eigen onderneming op grote schaal, 'in de hoop dat ook rechters er niet meer uitkomen'.

Kooistra, nog wat wankel ter been nadat hij slachtoffer is geworden van een steekpartij op Ibiza, meent op zijn beurt nog zeker vier miljoen euro van Heineken tegoed te hebben, vanwege allerlei (deels mislukte) transacties, en bood aan posten te verrekenen om zo tot een vergelijk te komen. Maar Van der Zwan wilde daar namens Heineken niets van weten: ''Er wordt gewoon niet betaald, mijn cliënt is er klaar mee. Er zijn veel schuldeisers, de situatie baart Heineken grote zorgen.''

Volgens Hammerstein is de situatie zeker 'pijnlijk': ''De mensen ruiken bloed en dan krijg je allerlei volk achter je aan.''

De partijen treffen elkaar de komende weken nog een keer of vier bij de rechter in uiteenlopende (beroeps-)procedures. Vandaag gingen de Three Sisters en April (weekomzet: 40.000 euro) dicht. Volgende pion in dit spel: Ome Ko in Muiden, een van de honderd beste cafés in Nederland volgens Misset Horeca. Dit jaar tweehonderd jaar oud.
(ALBERT DE LANGE)

VANDAAG IN DE KRANT:
Gat in het uitgaansleven?

Café The Thtree Sisters aan het Rembrandtplein. Er wordt een nieuw slot in de deur gedraaid. De klusjesman wil niet in beeld en wordt afgeschermd door zijn collega's. Foto Klaas Fopma Beeld
Café The Thtree Sisters aan het Rembrandtplein. Er wordt een nieuw slot in de deur gedraaid. De klusjesman wil niet in beeld en wordt afgeschermd door zijn collega's. Foto Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden