Han Lips kijkt tv

Heel Holland Bakt, maar dan met legerfilter

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Kamp Van Koningsbrugge.

Han Lips
Uit ‘Kamp van Koningsbrugge’. Beeld AvroTros
Uit ‘Kamp van Koningsbrugge’.Beeld AvroTros

Bij Heel Holland Bakt wandelen de amateurkoks altijd als groep naar een partytent waar het moet gaan gebeuren. Daar worden ze geconfronteerd met zichzelf, met hun onvermogen om die soufflé niet te laten inkakken en met juryleden die niet alleen rechtvaardig, maar vooral streng zijn.

Het format van Kamp Van Koningsbrugge is hetzelfde, alleen dan met vijftien ‘gewone Nederlanders’ die de opleiding van de Special Forces gaan doorlopen. Instructeurs Ray en Dai zijn andere koek dan Robèrt en Janny. En André van Duin kan ook meer registers opentrekken dan presentator Jeroen van Kongingsbrugge, trouwens.

Het levert wonderlijke tv op, waarbij Lips zich geen moment aan de indruk kon onttrekken dat hij naar een wel heel erg lange wervingsfilm voor Defensie zat te kijken. Fitte kandidaten die worden afgebeuld door botte instructeurs. En over ieder shot ligt zo’n stoer legerfilter. Ook dat is anders dan de vrolijke kleurtjes van Heel Holland Bakt.

De kandidaten werden getest op de kernwaarden als: moed, eer, trouw, trots, enzovoorts. Alle clichés uit films kwamen terug. Tijgeren, tegenslagen en kuilen graven. Ray: “Probéren? Daar doen we hier niet aan!” Nou, lekker motiverend, dacht Lips.

Ze werden even ‘goed aan hun veter getrokken’, vatte Dai samen. Natuurlijk werden de kandidaten via filmpjes voorgesteld. Marjolein wil laten zien dat ze meer is dan een ‘misschien wat preuts christelijk meisje’. Krijn liet weten voorbestemd te zijn ‘voor grote dingen’.

De eerste afvaller was na drie kwartier tijgeren een feit. Ab, directeur van een bankvestiging, voelde een steek in zijn schouder en gooide het bijltje erbij neer. En ook op Marvin, die een stukje van zichzelf tegenkwam, zou Lips zijn geld niet zetten.

De vraag is: wie is er hier commandowaardig? Lips in ieder geval niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden