Plus

Hé hallo, welkom bij een interview over Tim Hofmans gedichten

Tv-maker Tim Hofman (28) is succesvol op YouTube met #BOOS en maakt programma's voor BNN-Vara. Woensdag presenteert hij zijn Gedichten van de Broer van Roos, een bundel die al voor lancering toe is aan de derde druk.

Tim Hofman: 'Deze bundel voelt heel bloot. Er staan technische stukken in, taalgrapjes, maar ook stukken over depressie en dood' Beeld Marijke Stroucken
Tim Hofman: 'Deze bundel voelt heel bloot. Er staan technische stukken in, taalgrapjes, maar ook stukken over depressie en dood'Beeld Marijke Stroucken

Hé hallo, en welkom bij een interview over de dichtbundel van Tim Hofman.

Hofman is bekend als tv-maker van BNN-Vara, tafelheer bij De Wereld Draait Door en presentator (met liefde voor buiten de lijntjes kleuren) van YouTubehit #BOOS. maar sinds zijn veertiende houdt hij zich bezig met poëzie. Een krabbeltje hier, een kort tekstje in zijn telefoon daar en nu gebundeld.

Feesie
Zijn passie voor taal komt ook terug in #BOOS, waar hij voortdurend zelf verzonnen of verhaspelde woorden introduceert. Vanavond is vernavond, feest is feesie en Tim wordt Timtsj.

Sinds een paar weken maakt hij #POLERTIEK, waarin hij met jongeren, niet geremd door enige politieke correctheid, problemen aan de kaak stelt.

"Een dichtbundel is iets heel anders. Het televisiewerk dat ik doe, gaat vrijwel altijd over iemand anders. Dat is in zekere zin veilig. Ik probeer het zo onveilig mogelijk te maken met Spuiten en Slikken op reis enzo, maar deze bundel voelt heel bloot. Er staan technische stukken in, taalgrapjes, maar ook stukken over depressie en dood. Dat heeft ook in mij gezeten."

"Vind je het donker? Ja, het is misschien iets persoonlijker en iets minder maatschappelijk dan andere dingen die ik maak. Ik ben geen Bob Dylan." Een korte stilte. "Mensen begrijpen dat ik mezelf niet echt met Bob Dylan vergelijk, toch?"

Op ons verzoek licht Hofman vijf gedichten nader toe.

Tim Hofman: 'Mensen begrijpen dat ik mezelf niet echt met Bob Dylan vergelijk, toch?' Beeld Marijke Stroucken
Tim Hofman: 'Mensen begrijpen dat ik mezelf niet echt met Bob Dylan vergelijk, toch?'Beeld Marijke Stroucken

Mijn ex-vriendin had anorexia en ik had daar last van

Terwijl jij calorieën telt
en weer prevelt van teveel,
raakt je geest verder bekneld
in wat je lichaam niet meer wil.
Werpt een holle blik naar mij,
voelt voor beiden veel te vol,
van honger of verdriet, gezicht
uit zicht, zo eist de tol.
Ik heb mijn heil in jou geteld,
het was niet meer genoeg
en heb je het gebrek verteld,
waarop je mij toen vroeg.
'Ga je bij me weg?' Ik zei:
'Ik kan niet meer, ben leeg.
Het is niet zo zeer jouw gewicht,
maar wat je ziekte weegt.'

Hofman: "Het gaat over de tijd waarin ik een relatie had met iemand met anorexia. We waren verloofd. Dit was daar het einde van, ruim vier jaar geleden pas. Een relatie hebben met iemand met anorexia is, zeker als je jong bent, gewoon heel zwaar."

"Ik probeerde van haar te houden, terwijl zij zo ontzettend weinig van zichzelf hield. Ze maakte zichzelf kapot. Ik zat helemaal vast, was te laf of te beleefd om tegen haar te zeggen: 'dit is niet goed voor mij, ik word hier fucking ongelukkig van.' Uiteindelijk heb ik alles omgegooid en voor mezelf gekozen."

Dans je

wapperhandjes
klappertandjes
net alsof je eet
maar ik weet
het zeker weten
jij bent op dieet
aan de lijn
aan het zijn
jij doet ook
diet coke

Hofman: "Gaat over de technoscène in Amsterdam, waar ik helemaal niks mee kan. Ik gebruik geen drugs, nooit gedaan ook, al heb ik geen oordeel over mensen die het wel doen. Ik drink nu even twee maanden niet en sport veel. Goed slapen, goed eten, lekker man."

"December was voor mij vrij extreem, ik was twee of drie keer per week dronken. Moet ook kunnen, maar ik voel me er goed bij nu even heel fit te zijn, ook met die bundel. Ik schakel sowieso veel: er gebeurt zo veel om me heen, af en toe moet ik even met mezelf bezig zijn. Vriendschappen, relatie en werk, allemaal fantastisch mooi. Maar af en toe zit ik alleen thuis."

Bijzonder hypochonder

huisarts
afgebeld
heb
me ziek
gemeld

Hofman: "Ik ben mijn hypochondrie inmiddels kwijt, maar had het extreem in de fase van het eerste gedicht. Het is een patroon van zelfhaat. Je voelt je niet lekker en gaat net zo lang googelen tot je bij kanker uitkomt. Ik weet écht veel van ziektes, best gênant. Op een gegeven moment kom je je bed niet meer uit. Het mooie is dat je gewoon uit dat denkpatroon kunt komen. Het is hard werken, jaren. Dit schreef ik toen ik er eindelijk grapjes over kon maken."

Eggte liefde

Ei
L'oeuf
Y0u.

Hofman: "Eierentaal. Ik heb hem geschreven voordat ik iets met Lize kreeg, maar ik hou deze dagen heel veel van Lize Korpershoek. Dat is mijn vriendin. Vind ik leuk. Mooie vrouw, slimme vrouw, goeie maker, grappig, goed in bed."

"We bespreken alles en daardoor ontstaan er weinig lelijke situaties uit oneerlijkheid. Liefde hoeft niet altijd maar wederkerend te zijn, het kan ook zijn dat ik naar haar zit te kijken en kan denken: tering, wat ben jij een ongelooflijk leuk mens."

Egocentrie

j i j
i k i
j i j

Hofman: "Je kunt alle kanten op 'jij' lezen, tot je de 'k' in het midden zet, dan staat de 'ik' centraal. Egocentrie kan negatief zijn, maar het is soms helemaal niet erg om jezelf centraal te zetten."

"In mijn werk kan ik mezelf centraal zetten omdat ik de doelgroep kan bereiken - een veertienjarige jongen liet weten dat hij mijn dichtbundel heeft besteld, hoe tof is dat? Ik vind het leuk om jongeren te laten zien dat je alles kúnt zijn wat je wilt. Dat kun je laten zien door Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer te interviewen in een knalroze trui, maar het moet geen trucje worden."

"Ik heb me vanaf het moment dat ik zag dat televisie iets kon worden - het is fantastisch - voorgenomen alleen dingen te doen die dicht bij me staan. In jezusnaam niet naast je schoenen lopen, dat is zó lelijk. Ik zal het ongetwijfeld eens gedaan hebben, maar ik probeer mezelf daar elke dag op te corrigeren."

"Het wonderlijke is dat narcisme een thema wordt als je op tv komt. Ik heb er geen moeite mee gewoon Tim te zijn. Ik probeer het platform dat ik heb zo zorgvuldig mogelijk te gebruiken. En verder luister ik Ronnie Flex of lees ik een boek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden