PlusConcertrecensie

Hartverwarmend weerzien met Stromae bij concertcomeback

Stromae is terug. En hoe. Zijn concert zondagavond in de Afas Live, officieel slechts een voorproefje van zijn nieuwe album en wereldtournee, dampte van de levenslust, creativiteit en ongeremde feestvreugde.

Stefan Raatgever
Het was zes jaar geleden dat Stromae een volledig concert gaf.  Beeld Lydie Bonhomme
Het was zes jaar geleden dat Stromae een volledig concert gaf.Beeld Lydie Bonhomme

Zie hem stralen. Vanonder zijn twee knotjes haalt de glimlach van Stromae met gemak de achterste rijen van de Afas Live. Die zaal deint en danst als één man mee met Santé, zijn laatste hit.

Het weerzien was toch al ontroerend. Als een oude vriend die je na jaren weer in de armen sluit. In dit geval waren het twee vrienden ineen: het concert in een grote zaal zónder coronabeperkingen (absent: bijna twee jaar) én de popster zelf (Paul van Haver, 36).

Voor hem was het zes jaar geleden dat hij een volledig concert gaf. Het leek een eeuwigheid geleden. Tijdens zijn laatste tournee – dwars door Afrika, met onder meer een concert in Rwanda – bezweek de zanger bijna aan de bijwerkingen van het malariamiddel Lariam. Daarbij kwam dat hij al zeker een jaar eerder overspannen, oververmoeid en depressief was geraakt.

Ongeslagen

Maar de ziekte kreeg hem niet klein. Zijn openingssong in de uitverkochte zaal was zondagavond, ook in het Frans, niet mis te verstaan: Invaincu. Met als sleutelzin: ‘Putain de malaise/ toujours je suis invaincu’. Kortom: Kloteziekte/Ik ben nog steeds ongeslagen.

Sterker: Stromae is helemaal terug en, oordelend op zijn korte optreden van iets meer dan een uur, sterker dan ooit. De avant-première (alleen Parijs, Brussel en Amsterdam kregen er een) geldt als voorproefje voor zijn wereldtournee die later deze lente in de VS begint én vooral als opwarmer voor het album Multitude dat vrijdag verschijnt.

Van dat album speelt Stromae zondagavond zeven songs. Ze passen naadloos binnen het repertoire van de Waalse maestro die voor zijn plotselinge afscheid in sprinttempo was uitgegroeid tot een van de grootse fenomenen van de pop.

Zinderend hoogtepunt

Zijn aantrekkingskracht blijkt in Amsterdam onaangetast: verleidelijke en dansbare elektronica gecombineerd met luisterliedjes waarin in de verte de dictie van Jacques Brel doorklinkt. En dat ondersteund door een waanzinnig visueel decor dat elke song zijn eigen videoclip meegeeft.

En dan is Stromae zelf nog niet eens genoemd. Hij danst, zingt en acteert zijn show nog steeds naar een zinderend hoogtepunt. Dat dat in Amsterdam al zo snel valt met een bijna van feestvreugde exploderende versie van Alors on danse is het enige minpuntje van een hartverwarmende avond, waarop verder alles klopt.

Van het aanstekelijke Fils de Joie (wat een track!) via het chansonduo Mauvaise journée en Bonne journée tot het a capella gezongen einde van Mon Amour. En dan nog die live weer helemaal oplevende moderne klassiekers Tous les Mêmes, Formidable en Papaoutai. Stromae is terug en hij is meer dan welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden