Harde aanpak VS dwingt China uit cyberschulp

Jarenlang wilden de Verenigde Staten China niet met name noemen als veroorzaker van hackersaanvallen op Amerikaanse overheidssites en militaire doelen. Maar die diplomatieke route leverde weinig op, en dus wordt het dispuut nu in alle openheid uitgevochten. Dat lijkt langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen: China lijkt meer bereid te zijn met de VS samen te werken.

Xi Jinping en Barack Obama tijdens een treffen in het Witte Huis in februari 2012. Beeld reuters

Dat melden regeringsfunctionarissen tegenover persbureau AP. Tot voorkort werd iedere beschuldiging van cyberspionage steevast door China van de hand gewezen. Hoewel het land nog steeds geen enkele schuld bekent, lijken Chinese leiders de laatste tijd wel steeds meer toe te geven dat er 'een probleem' is. De voorzichtige toenadering komt op een belangrijk moment. President Obama heeft donderdag en vrijdag in Californië een ontmoeting met zijn Chinese collega Xi Jinping. Verwacht wordt dat hij de kwestie van de cyberaanvallen en cyberspionage zal aankaarten.

Hobbelige weg
Maar er is nog een lange en hobbelige weg te gaan. Want China beschuldigt op zijn beurt de Verenigde Staten ervan cyberaanvallen op Chinese doelwitten te hebben uitgevoerd. Directeur Huang Chengqing van de Chinese nationale internetbeveiliging liet vandaag weten 'een berg aan data' aan bewijs te hebben dat er Amerikaanse hackers actief zijn geweest in China. De aanvallen zouden net zo ernstig zijn als de aanvallen waar de VS China van heeft beschuldigd.

Volgens Huang zou het echter onverantwoord zijn om het Witte Huis of het Pentagon rechtstreeks verantwoordelijk te stellen voor de hackaanvallen. 'Het is moeilijk om te bewijzen dat zij hierachter zitten. Bovendien kunnen hackers gemakkelijk hun echte identiteit en locatie verhullen', zei hij tegenover China Daily. Huang roept op tot wederzijds vertrouwen. 'Het belang van het aanpakken van zaken rond internetbeveiliging wordt steeds groter, maar het probleem kan alleen worden aangepakt met communicatie, en niet met confrontatie.'

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei onlangs tegenover Amerikaanse verslaggevers dat hij het belangrijk vindt dat er zowel openlijke diplomatie als private betrokkenheid wordt betracht als er met landen als China over deze cyberproblemen wordt gesproken. Tijdens een toespraak in Singapore - met een delegatie uit Peking in het publiek - schuwde Hagel afgelopen weekeinde niet om China rechtstreeks in verband te brengen met cyberaanvallen in de VS. 'Wij hebben onze zorgen geuit over de groeiende bedreiging van cyber-invallen, waarvan sommige lijken te zijn gelieerd aan de Chinese overheid en het Chinese leger', zei hij.

Vertrouwelijk rapport
Vorige week lekte nog een vertrouwelijk rapport uit van het Amerikaanse ministerie van Defensie, waarin gewag werd gemaakt van de diefstal van informatie over een groot aantal gevoelige en geavanceerde Amerikaanse wapensystemen. China werd daarin niet met name genoemd, maar anonieme bronnen meldden dat de Chinese overheid achter de virtuele inbraken zou zitten.

In een rapport van het Pentagon werd de Chinese regering vorige maand wel voor het eerst openlijk aangewezen als de verantwoordelijke diverse inbraken in Amerikaanse overheids-, beveiligings- en legersystemen. En in februari wees het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf Mandiant het Chinese Volksbevrijdingsleger aan als 'hoogstwaarschijnlijk' de drijvende kracht achter een reeks computerinbraken en data-diefstallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden