PlusAchtergrond

Hard gras zocht uit: hoe kunnen we Feyenoord redden?

Feyenoord wordt gemist aan de top, zo blijkt uit het nieuwe nummer van het voetbaltijdschrift Hard gras. Sam Planting schreef een reddingsplan.

Maarten Moll
Hard gras nr. 129, Ambo Anthos, €10.95 Beeld
Hard gras nr. 129, Ambo Anthos, €10.95

Voor de Feyenoordsupporter is het op nationaal en internationaal niveau nog niet echt een denderend seizoen. “Maar we kunnen de beker nog winnen,” schreeuwt hij.

Ja, de fans van Feyenoord – overigens nog altijd de laatste Nederlandse club die een Europese beker heeft gewonnen! – houden vast aan hun reputatie van cupfighter. Maar daar maakt voetbaljournalist Sam Planting in het nieuwe nummer van het Hard gras (nummer 129) korte metten mee. Planting legt onder de titel Reddingsplan voor Feyenoord pijnlijk duidelijk uit wat er mis is met de club die overigens ook als eerste ­Nederlandse club een Europese beker won.

‘Zelfs het cliché van ‘Feyenoord cupfighter’ wankelt na inspectie. Sinds 1996 wonnen de Rotterdammers driemaal de KNVB-beker, Ajax won er in die periode zeven.’ Dus komend voorjaar met de beker op de Coolsingel paraderen is zo zeker nog niet.

Interessante analyse van Planting, die zijn stuk op een cruijffiaanse manier eindigt. Barcelonatrainer Cruijff werd in de zomer van 1995 (toen Feyenoord de beker won) gevraagd naar een mogelijk faillissement van Real Madrid. “Dat is een leuk verhaal, dat stond leuk in de krant, maar het slaat nergens op,” zei hij in een interview met de NOS.

“Ken jij je een Spaanse competitie voorstellen zonder Real Madrid?” vroeg Cruijff toen aan de verslag­gever. Op het ontkennende antwoord zei Cruijff: “Nou, dat houdt dan al in dat het probleem is opgelost.”

Planting eindigt zijn stuk – waarin hij niet in de val trapt de club al te makkelijk af te serveren – met: ‘Want Feyenoord mist de top, en de top mist Feyenoord.’ Niemand is erbij gebaat dat Feyenoord in de marge blijft meespelen, zegt hij daarmee. Dus: een ­stapeltje Hard gras aanschaffen, directie van Feyenoord! En bijvoorbeeld inzien dat er best wat meer spelers kunnen worden gescout die geen verleden hebben in de eredivisie.

En dan werd er gisteravond ook nog eens – en voor de tweede keer binnen een maand – een groot boek over een Ajacied gepresenteerd. In de Stadsschouwburg (ITA) werd Basta de autobiografie van Marco van Basten, opgetekend door Edwin Schoon, ten doop gehouden. Een deel is in dit nummer – dat al een paar dagen eerder verscheen – voorgepubliceerd.

Peter Handke

Van Basten verhaalt daarin over de aanloop naar het EK van 1988, en over zijn drie doelpunten tegen Engeland. Het is een fraai inkijkje in de psyche van Van Basten. Hoe hij al nadacht over zijn spel, zijn functioneren, kortom: hoe hij bezig was het allerbeste uit zichzelf naar boven te halen.

Al met al is dit een meer dan degelijke aflevering van Hard gras, met ook nog een mooi niet-voetbalverhaal over Peter Handke, die dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur won.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden