Ten slotte

Hans Polak, zonder oordeel over goed of kwaad (1945-2016)

De Amsterdamse journalist en documentairemaker Hans Polak is overleden; hij werd zeventig jaar oud.

Hans Polak Beeld anp

Polak werd vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren in Genève (20 mei 1945); zijn ouders waren drie jaar eerder Nederland ontvlucht - een vlucht die hij in 1995 samen met zijn moeder reconstrueerde in zijn documentaire Een Vlucht Naar Zwitserland.

In 1968 brak Polak zijn studie politicologie af en begon hij als leerling-verslaggever bij Het Parool. Vijf jaar later werd hij gevraagd voor het tv-programma Achter Het Nieuws van de Vara te komen werken. Later maakte hij drie documentaires per jaar voor de Vara; in de keuze van zijn onderwerpen was hij vrij - een unieke positie in omroepland, vond hij zelf ook.

Schemer
In veel van die films draait het om mensen die, meestal niet uit vrije wil, in het schemergebied tussen goed en kwaad terecht zijn gekomen. "Dat grijze gebied vind ik interessant, dat wil ik weergeven," zei hij daarover in de Volkskrant.

Zo maakte Polak documentaires over schrijver Marten Toonder, striptekenaar Dick Matena, filmmaker Herbert Curiël, troubadour Cornelis Vreeswijk, zakenman Erik de Vlieger en psychiater Bram Bakker; over Urker vissers die welbewust de vangstbeperkingen overschreden en over de Turkse man die in 1983 in een Delfts café zes mensen neerschoot.

Niet oordelen
Polak filmde net zo lief in de P.C. Hooftstraat en op het Barlaeus-gymnasium als in de culturele vrijplaats op het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied.

Oordelen deed hij niet. "Ik wil geen rechter zijn," zei hij over zijn films. "Ik draag de bouwstenen aan, de kijker mag zijn eigen oordeel vormen, of tot de conclusie komen dat het moeilijk is om te oordelen."

Polak was getrouwd met filmmaakster Meral Uslu; hij laat een zoon en een dochter na, de filmmaakster Sacha Polak (Hemel, Zurich).

Opvallend: hij is zowel te zien in MijnKkanker, Uslu's recente, zeer persoonlijke documentaire over haar borstkanker, als in Nieuwe Tieten (2013), waarin Sacha Polak preventief haar borsten laat verwijderen om borstkanker te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden