Han Schuil exposeert met knallende kleuren

AMSTERDAM - Han Schuil exposeert bij Galerie Onrust. De tentoonstelling Blast toont schilderijen waarvan de kleuren uit het beeld lijken te knallen.

'Ik was nooit zo van de titels,'' zegt Han Schuil. Voor de eerste keer in zijn carrière als schilder, die zesentwintig jaar geleden begon, draagt zijn solotentoonstelling een naam. ''Er zijn kunstenaars die de meest waanzinnige titels verzinnen, die totaal niet slaan op wat er te zien is. Ik kan dat niet, want ik wil de toeschouwers niet misleiden.''

Op zijn schilderijen aan de muren van Galerie Onrust zijn felle explosies te herkennen, onmiskenbaar. Dus toch nu maar een simpele titel: Blast.

Han Schuil (Voorschoten, 1958) is een bekende naam in de Nederlandse schilderkunst. Hij volgde een opleiding aan de Academie in Rotterdam en bij Ateliers 63 in Haarlem, en exposeert sinds 1983. In 2000 kreeg hij een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk, en vier jaar later werd zijn werk opgenomen in Encounters with modernism, een reizende collectie van het Stedelijk Museum die China, Signapore en Brazilië heeft aangedaan.

De kleurrijke schilderijen in Blast doen denken aan vreemde reclameborden, die krachtig uit elkaar lijken te knallen. Door spaarzaam gebruik van herkenbare vormen - stralen, ogen, cartooneske tekstballonnen en scherven - lijken de schilderijen bijna lawaai te maken.

Het is een thematiek waarmee Schuil al sinds begin jaren negentig speelt. ''Sommige van die explosies hebben achttien jaar in mijn hoofd gezeten.''

Los van de felle kleuren valt het werk van Han Schuil ook op door het materiaalgebruik. Hij schildert op brede aluminiumplaten, die in rechthoekige vormen zijn gebogen. Het aluminium is soms ingedeukt, bollend of juist strak gespannen. Zo lijken de schilderijen sculpturen te worden.

''Ik schilder al sinds 1985 op blik,'' zegt Schuil. ''Het was altijd een hele exercitie op zo'n ondergrond de kleur strak en fel te krijgen. Kleur komt veel helderder uit op aluminium.''

In Galerie Onrust schieten de kleuren alle kanten op. Zoals bij het schilderij Blast II (2008): een witte scherfachtige figuur omringd door een felle stralenkrans.

Volgens Schuil is het een onmiddellijk herkenbaar beeld, dat is terug te vinden op religieuze schilderijen van de klassieke meesters zowel als op propagandaposters uit de communistische als fascistische hoek.

''Het is een clichébeeld dat je ook in tekenfilms en strips terugziet, zelfs bij de kiloknaller-gehaktaanbieding,'' zegt Schuil. ''Ik probeer iets banaals en platvloers te transformeren tot zogenaamde hoge kunst.''

''Juist in deze moderne tijd waar alles vluchtig en piepjong is, heeft hoge kunst nog een enorme functie. Het is heel goed om tegenwoordig nog ergens bij stil te blijven staan.'' (DANIËL BERTINA)

Blast is te zien t/m 3 oktober.

www.galerieonrust.nl

Han Schuil: Blast II (2008) Beeld
Han Schuil: Blast II (2008)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden