Gallery viewer

Guus van Vorstenbosch over kunst kopen: ‘We moeten het samen mooi vinden’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Guus van Vorstenbosch (54), designer en eigenaar bij Gust, heeft een zwak voor detail en werkjes op de vierkante centimeter.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Claire Partington - Magdalena series: Delilah & Samson (2020), Galerie Koch x Bos Gallery  Beeld BEELD GALLERY VIEWER
Claire Partington - Magdalena series: Delilah & Samson (2020), Galerie Koch x Bos GalleryBeeld BEELD GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Ik ben ervan overtuigd dat we met kunstenaars de wereld kunnen redden, omdat ze echt disruptief en intuïtief kunnen denken. Neem de zelfstandig lopende ‘strandbeesten’ van Theo Jansen, die zouden een aanzet kunnen geven tot een heel andere, schone mobiliteit.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Ik heb mijn liefde voor geschiedenis van mijn vader meegekregen, zo kwam ik bij meesters als Leonardo da Vinci en Michelangelo uit. Moderne kunst ontdekte ik door de eerste graffitigolf uit de Verenigde Staten, waarbij Keith Haring, als buitenbeentje, mij enorm aansprak.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Online, televisie en tips van vrienden. Zo zag ik werk van Ray Caesar voor het eerst bij vrienden en dat bleef me intrigeren – vooral toen ik ontdekte dat het niet getekend of geschilderd was, maar gemaakt met 3D-software.”

Bastiaan Woudt - Wrapped (2019), Kahmann Gallery  Beeld BEELD GALLERY VIEWER
Bastiaan Woudt - Wrapped (2019), Kahmann GalleryBeeld BEELD GALLERY VIEWER

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het liefste in het ‘echt’. Of dat een galerie, beurs, park of museum is, maakt niet uit.”

“Artzuid is altijd een leuke route om te lopen, maar in coronatijd helemaal een welkome afleiding. We hebben onze kinderen van jongs af aan meegenomen naar musea, galeries en speciale (buiten)exposities en merken dat het ze interesseert.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik denk dat we zo’n drie tot vijf aankopen doen. Dat kan een uniek werk zijn of in oplage. Het gaat erom dat het werk je iets doet, dat kan net zo goed met een foto als met een schilderij of sculptuur.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Galeries vinden we leuk, omdat je er lekker kunt kletsen met gelijkgestemden en je steekt er een hoop op. Terwijl je op een kunstbeurs door het grote aanbod heel veel nieuwe artiesten en aanbieders tegelijk kunt checken. De KunstRAI vinden we daarom altijd erg interessant.”

“Wat we ook leuk vinden is om in het atelier van een kunstenaar rond te kijken.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het enige criterium is dat we het samen mooi, goed of tof vinden, want we moeten er per slot van rekening allebei naar kijken.”

Dennis Mogelgaard - Twee Kastanjes II (2005), Galerie Lieve Hemel  Beeld BEELD GALLERY VIEWER
Dennis Mogelgaard - Twee Kastanjes II (2005), Galerie Lieve HemelBeeld BEELD GALLERY VIEWER

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Jazeker, dat is KochxBos in Amsterdam. Ze hebben altijd opvallend werk in hun galerie, waarbij Claire Partington onze favoriet is. Het vloeroppervlak van de galerie is niet zo groot, maar toch heb je nooit het gevoel dat je creatief tekort bent gekomen.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Het ontbrekende paneel van het beroemde triptiek De aanbidding van het Lam Gods, van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, werd in 1934 gestolen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het is nooit teruggevonden, omdat de dief een half jaar later overleed, voor hij kon vertellen waar hij het had verstopt. Het lijkt me prachtig om het terug te kopen, voor elke prijs, en het dan terug te geven.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“De grote keramische beelden van Claire Partington – waarbij ze bijvoorbeeld personen uit de 16de eeuw mixt met symbolen uit de huidige urban cultuur – zijn scherp en schitterend gemaakt met enorm oog voor detail. Bastiaan Woudt maakt prachtig gestileerde zwart-wit fotografie die je doet hunkeren naar een verre reis, liefst ook nog terug in de tijd.”

“Voor werkjes op de vierkante centimeter heb ik een enorm zwak. Bijvoorbeeld van Dennis Møgelgaard, die kastanjes op ware grootte schildert alsof je ze zelf op tafel hebt liggen.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Guus van Vorstenbosch - Designer en eigenaar bij Gust, dat onder andere huisstijlen en logo’s voor bedrijven ontwerpt. Beeld JEROME DE LINT
Guus van Vorstenbosch - Designer en eigenaar bij Gust, dat onder andere huisstijlen en logo’s voor bedrijven ontwerpt.Beeld JEROME DE LINT
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden