Gunay Uslu: ‘Netflix, Amazon Prime en Videoland moeten deel omzet in Nederlandse producties gaan investeren’

Netflix, Amazon Prime en Videoland moeten een deel van hun omzet in Nederlandse films, documentaires en series gaan investeren. Dat schrijft staatssecretaris van cultuur en media Gunay Uslu.

Lorianne van Gelder
Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Uslu wil dat de grote streamingdiensten (die meer dan 30 miljoen euro per jaar omzetten) 4,5 procent van hun jaaromzet investeren in Nederlandse producties. Maandag stuurde ze een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Uslu: “Streamingdiensten zijn steeds populairder en het aanbod van buitenlandse films, series en documentaires groeit. Dat mag niet ten koste gaan van Nederlandse verhalen. Met dit wetsvoorstel zeggen we: heb je als streamingdienst succes op de Nederlandse markt, dan moet je ook bijdragen aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers genieten van prachtige producties van eigen bodem.”

In Frankrijk en Denemarken is een dergelijke regel al gebruikelijk. In Denemarken is het sinds kort wettelijk verplicht om 6 procent van de omzet van streamingdiensten aan Deense producties uit te geven. De Fransen vragen om een investering van 20 tot 25 procent.

De Spanjaarden werken zelfs aan een wet om streamingdiensten 30 procent van hun content in Europa te laten produceren, 9 procent van hun programmering in het Spaans te doen en 6 procent in Spanjes andere talen Catalaans, Galicisch en Baskisch. Wie niet aan de eisen voldoet, staat in Spanje sancties en boetes te wachten.

Dekking voor de pandemie

In 2022 stimuleert Uslu de productie van Nederlandse films, series en documentaires ook op andere manieren. Ze stelt 11,5 miljoen euro beschikbaar voor de zogenaamde Production Incentive High-end series, een regeling van het Filmfonds voor series die relatief duur zijn om te produceren.

Series die eerder van de regeling gebruik hebben gemaakt zijn bijvoorbeeld Vliegende Hollanders en Het Verhaal van Nederland. Ook investeert ze 1 miljoen zodat achttien Nederlandse speelfilms eerder en langer voor iedereen te zien zijn op de publieke omroep.

Sinds de coronacrisis dekken verzekeraars niet langer risico’s die te maken hebben met pandemieën. Het ministerie van OC&W reserveert 5 miljoen euro om dit op te vangen voor onafhankelijke producties die niet door het Filmfonds gefinancierd worden.

Ten slotte stelt Uslu 6 miljoen euro beschikbaar waarmee filmtheaters hun digitale projectoren kunnen vervangen. Mede door de coronacrisis hebben de filmtheaters niet genoeg middelen om dit zelf te bekostigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden