Grote leeuw van Centraal Station stond op Velsens voetbalveld

Het NTR-programma Landinwaarts is erin geslaagd de laatste grote stenen leeuw van het Centraal Station terug te vinden. Die was net als vijftien stenen broers en zussen verdwenen.

Redactie
De voorzitter van FC Velsenoord (met sjaal), presentatrice Dieuwertje Blok en leden van het Genootschap bij hun blauwe vondst in Velsen Beeld Willem Sluyterman van Loo
De voorzitter van FC Velsenoord (met sjaal), presentatrice Dieuwertje Blok en leden van het Genootschap bij hun blauwe vondst in VelsenBeeld Willem Sluyterman van Loo

Honderd jaar geleden stonden bij de spoorwegdviaducten van Centraal nog 22 grote en kleine stenen leeuwen. Na een verbouwing was er echter geen plaats meer voor ze, waarna de beelden verkocht werden en zich verspreidden over Nederland. Van de zestien grote leeuwen zijn er inmiddels vijftien terecht, maar ontbrak er dus nog één.

Mascotte
Een heus Genootschap Leeuwen van het Centraal Station is al zeven jaar op zoek naar de zestiende leeuw. Na een oproep van Landinwaarts begin september bleken in heel Nederland tal van stenen leeuwen te staan, in alle soorten en maten. De gezochte leeuw bleek in Velsen-Noord te staan. Een vader had het beeld, inmiddels blauw, gespot op het terrein van voetbalclub FC Velsenoord.

De Velsense vereniging met bijnaam 'De Blauwe Leeuwen' had het dier in de clubkleuren overgeschilderd. Het blijft dan ook 'gewoon' in Velsen staan. Het Genootschap laat onderwijl weten ernaar te streven twee andere leeuwen hun plek bij het Centraal Station terug te willen geven. Bovendien wordt doorgezocht naar de vijf kleinere leeuwen.

Donderdagavond is vanaf 19.20 uur op NPO2 te zien hoe Landinwaarts de leeuw na nauwkeurig onderzoek vindt.

De Oostertoegang nu en zoals het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station hem graag zou zien Beeld Henk Dijkman
De Oostertoegang nu en zoals het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station hem graag zou zienBeeld Henk Dijkman

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden