Grootste podiumprijs van Nederland maakt winnaars bekend

Theatermaker Alexandra Broeder en choreograaf Guilherme Miotto zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, met een prijzengeld van 60.000 euro per winnaar de grootste podiumprijs van Nederland.

Alexandra Broeder, een van de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2
Alexandra Broeder, een van de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs.Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Alexandra Broeder (41) werd door de jury gekozen vanwege haar ‘eigengereide carrièrepad, waarin ze steeds vaker sociaal-maatschappelijke thema’s kiest. ‘Tegen de stroom in volgt zij trouw haar eigen, niet-evidente parcours, onder eigen condities’, ­aldus de jury. Broeder werkt sinds 2003 gestaag aan een volstrekt origineel, bevreemdend theatraal oeuvre van voorstellingen voor volwassenen, met kindacteurs die steevast een ­unheimische sfeer creëren.

Guilhermo Miotto (40) ontwikkelde zich van danser bij gezelschappen als ICK en Krisztina de Châtel tot eigenzinnig choreograaf van rauw en weerbarstig werk. In 2017 richtte hij Corpo Máquina op, dat artistieke bege­leiding biedt aan geïsoleerde of ­gestigmatiseerde jongeren, zoals ex-gedetineerden. Met Corpo Máquina, ‘een inclusieve culturele beweging met dans als uitgangspunt’, opent hij volgens de jury ‘deuren voor mensen voor wie het doorgaans veel moeilijker is om met de buitenwereld te communiceren. Miotto is een echte bruggenbouwer’.

De adviescommissie van de prijs bestaat uit theatermakers, drama­turgen en theaterfestivaldirecteuren. De andere genomineerden waren kunstenaarsduo Daniel van den Broeke en Florian Borstlap, danseres/choreografe Florentina Holzinger en pianist/­componist Matteo Myderwyk.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt sinds 2017 uitgereikt aan twee makers die een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten. Eerdere winnaars zijn theatermaker Bright Richards en choreograaf Lloyd Marengo (2017) en choreograaf Nicole Beutler en storytellerscollectief­ ­Rose Stories (2018).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden